Incompanyprogramma's transitie en duurzaamheid
Incompanyonderwijs en advies over het vormgeven van duurzame transities
Hoe geef je transities van grote maatschappelijke kwesties in een complex speelveld vorm? USBO en het Copernicus Instituut bundelen hun expertise over vormgeven aan complexe transities en duurzaamheid en bieden samen onderwijs voor professionals én advies aan organisaties aan.
“Bij incompanyonderwijs werken wij met state-of-the-art kennis en werkwijzen en wij versterken wat een organisatie nodig heeft om de eigen vragen te beantwoorden”, vertelt managing director Marie-Jeanne Schiffelers van USBO advies. “Het is een combinatie van theorie, de inbreng van ervaring en casuïstiek van deelnemers en leermethoden die passen bij professionals. Het speelveld van een transitie is vaak complex, met verschillende deelbelangen. Het is de kunst om te weten wie waarin welke rol heeft. Wij bieden inzichten die kunnen helpen om daar op een goede manier vat op te krijgen, zodat je uiteindelijk de gezamenlijke doelen kunt bereiken.”
Wat kan de Universiteit Utrecht bieden bij transities?
Zicht geven op:
- hoe transities werken
- hoe je partijen kunt betrekken
- waar vaak barrières zitten
- en hoe je stappen kunt zetten.
De kennis is gebaseerd op theorieën uit actueel wetenschappelijk onderzoek gericht op duurzaamheidsvraagstukken. Schiffelers: “Daar spelen immers specifieke mechanismen en factoren. Door de breedte van de universiteit kunnen uiteenlopende expertises worden gebundeld. Onze kennis van transities wordt aangevuld met de kennis van klimaatwetenschappers over klimaatadaptatie en minder CO2-uitstoot, met juristen als de omgevingswet een rol speelt en met andere bestuurs- en organisatiewetenschappers als het bijvoorbeeld gaat om het democratisch gehalte van een proces of netwerksamenwerkingen.”
Bekijk hier voorbeelden van onze incompany trainingen
-
Leer transities tot in de kern te begrijpen
Transformatieve overheid
Deze leergang over duurzaamheidstransities, systeeminnovatie en de transformatieve overheid heeft een sterk theoretisch kader die de deelnemers in staat stelt om transitieprocessen goed te begeleiden.
Voorafgaand aan de leergang gaan we in gesprek met deelnemers om zo naast de algemene leerdoelen ook persoonlijke leerdoelen op te stellen.
-
De circulaire economie van 2050
Circulaire economie
In deze leergang gaan we in op de transitie naar een circulaire economie en de problematiek in die transitie. Deelnemers leren een leidende rol aan te nemen in het transitieproces.
Tijdens de leergang gaan deelnemers uiteen in break-out sessies om gezamenlijk aan op maat gemaakte opdrachten te werken.
-
De komst van CSRD en de MKB
Sustainability and Organizational Change
Deelnemers herkennen hoe ze kunnen bijdragen aan de verandering van hun organisatie richting duurzaamheid. Er wordt ingegaan op uitdagingen die kunnen ontstaan bij het implementeren van veranderingen en hoe deze uitdagingen kunnen worden overwonnen.
In deze leergang wordt ook aan veranderplan gewerkt die de deelnemers direct op hun bedrijf kunnen toepassen.
Interesse?
Bel of mail Simona Negro van het Copernicus Instituut of Marie-Jeanne Schiffelers van USBO advies.
Copernicus Institute of Sustainable Development ontwikkelt kennis en geeft onderwijs en advies op het gebied van bestuur, modellering, transities, circulaire economie, energie, voedsel, land en water. Het instituut is toonaangevend in de wereld en maakt deel uit van de faculteit Geowetenschappen.
USBO advies is de adviestak van het departement Bestuurs- en organisatiewetenschap. Het biedt organisatieadvies, voert toegepast academisch onderzoek uit voor opdrachtgevers in het publieke domein. USBO heeft ruime kennis van en ervaring met de publieke sector en met thema’s die daarbij horen zoals publiek leiderschap, politiek-ambtelijke verhoudingen, publieke waardecreatie, publieke innovatie, de governance van transities, organisatiedynamiek, gedragsbestuurskunde, en netwerksamenwerking. USBO maakt deel uit van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie.