Incompany leergang: Circulaire Economie

Nederland in 2050: een circulaire economie

Het klimaat en de biodiversiteit worden beïnvloed door de groei van de wereldbevolking en het steeds groter wordende verbruik van grondstoffen. De overheid heeft als doel om in 2050 een circulaire economie in Nederland te hebben, waarbij we gebruik maken van voldoende grondstoffen. Naast het inzetten van herbruikbare producten bestaat er ook geen afval in een circulaire economie. We hebben voldoende grondstoffen tot onze beschikking die we telkens opnieuw kunnen gebruiken.

De transitie naar een circulaire economie

De transitie naar een circulaire economie is een complex geheel. Het verloop en het succes van deze transitie worden bepaald door verschillende onderling verbonden elementen. In de incompany leergang circulaire economie combineren we kennis over theorieen met de praktijk voor beleidsmakers om transitieprocessen te begeleiden en er leiding in te geven.

Deelnemers leren om de essentie van innovatie en transitie te doorgronden, waardoor ze leren om het innovatie en transitieproces te sturen.

Modulaire opbouw

De leergang is opgebouwd uit diverse modules, waarbij we starten met een heldere uiteenzetting van het begrip ‘transities’. Daarna zullen we het concept van de circulaire economie nader toelichten en motiveren waarom deze transitie onvermijdelijk is. Omdat er diverse belanghebbenden zijn en de overheid een centrale rol speelt, behandelen we het beleid op alle bestuurlijke niveaus. Hierbij belichten we verschillende vormen van beleidssturing en bespreken we hoe dit in de praktijk wordt geïmplementeerd. We verkennen tevens het beschikbare instrumentarium en leggen uit hoe dit kan worden ingezet, of reeds wordt ingezet, om bedrijven, burgers en organisaties aan te moedigen om binnen diverse productgroepen circulair te handelen.

Voorafgaand aan de bijeenkomsten wordt er aan de deelnemers gevraagd om door ons beschikbaar gestelde literatuur te lezen. De bijeenkomsten bestaan ten eerste uit een plenair interactieve lezing over de theorie en de implicaties voor beleid. Na dit plenaire gedeelte gaan de deelnemers uiteen in break-outsessies waar wordt gewerkt aan tailormade oefeningen die helpen om de theorie te beheersen.

Meer informatie voor jouw bedrijf

In 2050 moeten alle bedrijven deelnemen aan een circulaire economie. Wil jij samen met jouw collega’s deze leergang volgen en heb je daarbij specifieke vraagstukken die op de werkvloer spelen? Neem dan voor meer informatie contact op met Simona Negro, zodat we deze leergang naadloos op jouw specifieke situatie kunnen laten aansluiten.

Locatie

Voor een succesvolle leergang is het noodzakelijk dat deelnemers zich actief opstellen, en zich volledig richten op de bijeenkomsten. Daarom adviseren wij om de leergang op een externe locatie te organiseren. Een prachtige locatie hiervoor is het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Het is op loopafstand van Utrecht Centraal Station, het ademt een sfeer uit van leren en reflectie. Indien u een voorkeur heeft voor een andere locatie, is dat uiteraard geen probleem. Wij gaan ervan uit dat de opdrachtgever de locatie verzorgt.