Effectief en efficiënt feedback geven

In het kort
Versterk je feedbackvaardigheden
Werk aan je mondelinge én schriftelijke feedback
Voor docenten in het voortgezet en hoger onderwijs
Vier dagdelen
  • Certificaat
  • € 985
  • Lessen in Nederlands
  • LocatieUtrecht
  • Start22 april
  • Duur12 uur + 4 uur voorbereiding

Inhoud

In deze cursus leer je op een constructieve én efficiënte manier feedback geven, bijvoorbeeld op opdrachten, stageverslagen, bachelor- en masterscripties en presentaties van studenten. Zowel schriftelijke als mondelinge feedback komen aan bod in de cursus.

Je leert hoe je schriftelijke feedback effectief formuleert en hoe je studenten kunt helpen om deze schriftelijke feedback te benutten voor het verbeteren van een geschreven tekst. We bespreken waar goede mondelinge feedback aan voldoet, waarbij je direct kunt nagaan hoe studenten de feedback ontvangen en gaan verwerken. Je leert hoe je zorgt voor een constructieve feedbackdialoog waar studenten ruimte krijgen om op de feedback te reageren. Tot slot bespreken we hoe je peer feedback effectief kan inzetten, zodat zowel de feedbackgever als de -ontvanger er profijt van heeft.

Tijdens de cursus gebruik je eigen praktijkvoorbeelden, waarbij je nagaat hoe de feedback effectiever en efficiënter ingezet kan worden. Je werkt zoveel mogelijk met je eigen, actuele materiaal, waardoor je het geleerde direct kan toepassen.

In het aanbod en de aanpak van de cursus wordt gebruik gemaakt van inzichten uit recent wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek.

Bestemd voor

Docenten in het voortgezet en hoger onderwijs die hun feedbackvaardigheden verder willen versterken.

Leerdoelen

Na afloop van de training kun je:

  • Feedback afstemmen op wat de student kan;
  • Feedback afstemmen op de doelen die de student moet behalen;
  • Eigen feedback analyseren aan de hand van de gehanteerde feedbackmodellen;
  • Verbeterpunten opstellen gericht op effectiviteit en efficiëntie van feedback;
  • Sterke en minder sterke punten in een feedbackgesprek herkennen en hier naar handelen;
  • Gesprekstechnieken toepassen om een feedbackgesprek effectief te maken.

Tijdsinvestering

De cursus vindt plaats op 4 ochtenden:

  • 2 dagdelen over schriftelijke feedback
  • 2 dagdelen over mondelinge feedback

De voorbereiding per dagdeel is ongeveer 1 uur. Tussen de sessies pas je inzichten uit de training toe in het eigen onderwijs.

We raden aan om zowel de bijeenkomsten over schriftelijke als mondelinge feedback te volgen. We gaan in dagdeel 3 en 4 (mondelinge feedback) door op waar we in dagdeel 1 en 2 (schriftelijke feedback) mee gestart zijn. Het is echter ook mogelijk om alleen de bijeenkomsten van één van de twee onderwerpen (schriftelijk of mondeling) bij te wonen.

Kosten

985 euro (extern tarief)

Kosten voor UU-docenten

UU-docenten kunnen gebruikmaken van O&T eenheden (mits beschikbaar) of deelnemen tegen gereduceerd tarief. In beide gevallen in overleg met de eigen faculteit.

Aanvullend: beeldcoaching

Naast de training is er bij het gedeelte mondelinge feedback geven de mogelijkheid tot beeldcoaching. Dit is een manier van professionalisering waarbij je een onderwijssituatie filmt en je aan de hand van videofragmenten in een gesprek (of meerdere gesprekken) op de interactie met je studenten reflecteert en individuele gedetailleerde feedback ontvangt van een gecertificeerde beeldcoach. Meer informatie.

De training bestaat uit vier dagdelen.

Dagdeel 1: Uitgangspunten effectieve feedback

Aan bod komen: kenmerken van effectieve feedback, het geven van positieve feedback (in combinatie met hoge verwachtingen), verschillende vormen van een feedbackboodschap, variëren in mate van sturing.

Dagdeel 2: Effectief schriftelijke feedback geven (die actief wordt opgepakt door de leerling)

Aan bod komen: analyse eigen feedback, doseren van de boodschap, aandacht voor de focus van je feedback, doel en verwachtingen helder maken.

Dagdeel 3: Effectief mondeling feedback geven

Aan bod komen: analyse eigen feedback, gespreksvoering met aandacht voor mate van sturing en reactie van de student, eigen verantwoordelijkheid van studenten (‘feedback literacy’) stimuleren.

Dagdeel 4: Effectief peer feedback inzetten

Aan bod komen: studenten leren goed (peer) feedback te geven en actiepunten te formuleren uit de ontvangen feedback, een heldere procedure voor peer feedback uitzetten, een peer feedbackformulier ontwerpen.

Data

  • Bijeenkomst 1: dinsdag 22 april 2025, 9.30 – 12.30 uur
  • Bijeenkomst 2: dinsdag 13 mei 2025, 9.30 – 12.30 uur
  • Bijeenkomst 3: dinsdag 27 mei 2025, 9.30 – 12.30 uur
  • Bijeenkomst 4: dinsdag 17 juni 2025, 9.30 – 12.30 uur

Locatie

Utrecht Science Park

Incompany / maatwerk?

We bieden deze cursus ook incompany aan, als maatwerktraject. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee. Stuur een mail naar: onderwijsadviesentraining@uu.nl

Trainer

Brechje Schölvinck MSc

Brechje Schölvinck MSc

Heb je een (onderwijskundige) vraag, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een incompanytraining of adviestraject op maat? We denken graag met je mee.

Neem contact met ons op via: onderwijsadviesentraining@uu.nl of 030 253 2261.

Over Onderwijsadvies & Training

Onderwijsadvies & Training traint onderwijsprofessionals gedurende hun hele loopbaan. Wij bieden maatwerkoplossingen bij onderwijsvraagstukken, en geven scholen en opleidingen onderwijskundig advies. We verbinden kennis uit de wetenschap met de onderwijspraktijk om tot nieuwe perspectieven te komen. Onderwijsadvies & Training is onderdeel van de Universiteit Utrecht.

Betalings- en annuleringsvoorwaarden

Op alle diensten van Onderwijsadvies & Training zijn betalings- en annuleringsvoorwaarden van toepassing.