Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA)
Handvatten voor IAMA
Technologie en algoritmes bieden veel kansen voor bedrijven en overheden om hun zaken efficiënter en effectiever in te richten. Er zijn echter ook valkuilen aan verbonden, zeker wanneer beslissingen op basis van algoritmes impact hebben op mensen. Er kunnen dan mensenrechten in het geding zijn.
Impact Assesment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA) is bijzonder geschikt voor organisaties die algoritmes gebruiken bij de uitvoering van hun wettelijke taken. Deze cursus is geschikt voor mensen die zich meer in het IAMA willen verdiepen. Het geeft niet alleen handvatten voor het gebruik van het IAMA, maar ook voor het begeleiden van collega’s die aan de slag willen met het instrument.
Doelgroep
Ambtenaren van gemeenten en ministeries, dan wel professionals uit het bedrijfsleven, die zich bezighouden met waarden en technologie.
Leerdoelen
Na afloop van deze cursus:
- Ben je in staat om het IAMA te gebruiken en andere mensen in het gebruik te begeleiden.
- Ben je je bewust van hoe algoritmes publieke waarden kunnen versterken of ondermijnen.
- Kun je ethische knelpunten in algoritmes en AI herkennen en krijg je handvatten om deze te ondervangen.
- Weet je hoe je een ethisch beraadslagingsproces kunt documenteren.
- Kun je bijdragen aan het debat omtrent publieke waarden in datapraktijken.
IAMA als spiegel
Op welke grondrechten wordt inbreuk gemaakt? Hoe groot is de kans dat dit gebeurt? Wat is de impact voor iemand? Staat die impact in verhouding tot het doel van het algoritme? En is de afweging – wel of niet acceptabel – transparant genoeg en goed uit te leggen? Dit is in een notendop de spiegel die het IAMA voorhoudt aan gebruikers van een algoritme.
De auteurs van het IAMA zijn prof. mr. Janneke Gerards, dr. Mirko Tobias Schäfer, Arthur Vankan en Iris Muis. Het IAMA is ontwikkeld door Universiteit Utrecht in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Cursus IAMA Pro: praktische verdieping
Beschik je al over kennis over het IAMA, maar wil je er verder in verdiepen in de praktische toepassing ervan? Bekijk dan onze cursus IAMA Pro: praktische verdiepingscursus
Tijdsinvestering
1 dag
Opzet cursus
Tijdens de cursusdag komt allereerst de urgentie aan bod: waarom is controle op algoritmes noodzakelijk? Vervolgens wordt het IAMA geïntroduceerd en stap voor stap uitgelegd. Deelnemers gaan aan de slag met een voorbeeldcasus om zich het IAMA eigen te maken.
Mr. Margje Camps geeft achtergrondinformatie over deel 4 van het IAMA, waarin de grondrechtenafweging plaatsvindt. Ook het begeleiden van assessments met het IAMA wordt behandeld en tips & tricks worden gedeeld.
De cursusdag wordt afgesloten met een uitwisseling tussen de deelnemers en de docenten: best practices komen aan bod als het gaat om het verankeren van digitale ethiek binnen de organisatie.
Studieprogramma
Twee weken voor aanvang van de cursus ontvang je het studieprogramma per e-mail. Heb je niks ontvangen in mailbox (en spambox)? Neem dan contact op met Iris Muis.
Datum
De volgende editie van de cursus zal plaatsvinden op 18 maart 2025.
Locatie
Universiteitsbibliotheek Binnenstad (zaal E.021), Drift 27, Utrecht.
Toegangseisen
De cursus vereist geen specifieke vooropleiding, maar er wordt uitgegaan van hbo/wo werk- en denkniveau.
Er is plek voor voor minimaal 9 en maximaal 25 deelnemers.
Certificaat
Na afloop ontvang je een bewijs van deelname.
Aanmelden
Downloads
“Leuke informatieve dag die goed was georganiseerd en waar je veel like-minded mensen ontmoet.”
Joost de Haan, Rijks I-trainee, Ministerie van Binnenlandse Zaken
“Informatief, inspirerend, belangrijk”
Hildegard Schulte, Senior Adviseur Geo en Beleid, RVO
“Mooie mix tussen theorie en praktijk. ”
Anonieme deelnemer, voorjaar 2023