Grip op Europa: praktijkleergang Europees werken

  • LocatieUtrecht
  • Duur3 maanden
  • Startmoment7 maart 2025
  • VoertaalNederlands
  • OnderwijsvormOp locatie
  • DiplomeringCertificaat
  • Prijs€3.350

Maak van Brussel een bekend speelveld voor het realiseren van jouw belangen

‘Het lijkt Washington wel’ – het is de titel van een bekend boek over de Europese Unie. Grote en kleinere bedrijven, gemeenten, brancheorganisaties en belangengroepen manifesteren zich in Brussel, direct of via Den Haag. De EU biedt deze organisaties veel kansen, maar om die voluit te kunnen benutten zijn nieuwe kennis en vaardigheden vereist. Is de EU een relevante context voor jouw sector of branche, organisatie of opgave? Maak van Brussel dan een bekend speelveld voor het realiseren van jouw belangen.

De nieuwe praktijkleergang Grip op Europa is ontworpen voor professionals die in hun werk bij publieke of private organisaties te maken krijgen met de Europese Unie. In hands-on sessies stoel je op oude inzichten en nieuwe wijsheden en pas je die direct toe op jouw professionele praktijk. Hiervoor put je uit inzichten en benaderingen in de academische literatuur die helpen om processen van meerlagig bestuur (multilevel governance) beter te begrijpen en te analyseren.

Doelgroep

Ervaren professionals in publieke en private organisatie met minimaal 2 jaar werkervaring die in hun werk te maken hebben of krijgen met de Europese Unie en daar meer grip op willen krijgen.

Leerdoelen

Na afronding van de leergang:

  • Heb je inzicht in de variabele invloed van de Europese Unie op diverse beleidsterreinen en de bestuurlijke context via verschillende kanalen.
  • Weet je hoe je de positie van jouw organisatie in het EU-krachtenveld kunt bepalen en welke kansen de EU biedt.
  • Ben je in staat om interne uitdagingen en kansen te identificeren voor het vergroten van EU-bewustzijn en Europeanisering binnen jouw organisatie. -Beheers je strategieën en tools om EU-beleid effectief te beïnvloeden en kun je lobbyvaardigheden toepassen in praktijksituaties.
  • Heb je een diepgaand begrip van EU-financiering en het vermogen om succesvolle subsidieaanvragen in te dienen voor jouw projecten.
  • Heb je begrip van het belang van EU-beleidsimplementatie en vaardigheden om dit effectief toe te passen binnen jouw organisatie of sector.

Uniek aan deze leergang

Praktijkgerichte benadering

De leergang integreert theoretische kennis met praktijkvoorbeelden, afgestemd op jouw eigen leerdoelen. Hierdoor verwerf je relevante vaardigheden en inzichten die direct toepasbaar zijn in jouw professionele omgeving.

Deskundige docenten op academisch niveau

De opleiding wordt geleid door gespecialiseerde docenten met uitgebreide ervaring in het Europees werken.

Netwerken en kennisuitwisseling

De leergang brengt verschillende professionals bij elkaar en faciliteert dat deze van elkaar leren en hun persoonlijke netwerk versterken.

Samensmelting van praktijkkennis en wetenschappelijk onderzoek

De inhoud staat in contact met actueel wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek en praktijk helpen elkaar in een wederzijdse verbinding.

Universiteit Utrecht x Haagse Hogeschool

Deze leergang is een initiatief van de Universiteit Utrecht (departement Bestuur & Organisatie) en het lectoraat European Impact Hub bij De Haagse Hogeschool.

Tijdsinvestering

  • 5 bijeenkomsten van 6 uur

Opzet van de leergang

In hands-on bijeenkomsten stoel je op oude inzichten en nieuwe wijsheden en pas je die direct toe op jouw professionele praktijk. Hiervoor put je uit inzichten en benaderingen in de academische literatuur die helpen om processen van meerlagig bestuur (multilevel governance) beter te begrijpen en te analyseren.

Inhoudelijke bijeenkomsten

  • 1. Brussel in bedrijf

    Duik dieper in de werking van de EU!

    Deze sessie begint met een interactieve kennismaking waarbij deelnemers hun EU-gerelateerde werk delen en vragen voor de leergang stellen. We halen op wat je al weet en wat je nog wilt weten, en vullen algemene kennisgaten aan door met experts te spreken.

    Leerdoelen:

    • Je krijgt inzicht in je eigen leerdoelen.
    • Je krijgt inzicht in hoe de EU verschillende beleidsterreinen beïnvloedt.
    • Je leert over formele en informele kanalen die naar Brussel leiden.
    • Je krijgt inzicht in de rol van ‘Den Haag’ en waarom die rol belangrijk is.
  • 2. Manage je eigen organisatie in Europa

    Breng de rol van jouw organisatie in kaart!

    We onderzoeken de rol van de EU in jouw organisatie en analyseren bestaande interacties. Ook bespreken we wat de EU specifiek te bieden heeft voor jouw organisatie.

    Leerdoelen:

    • Je brengt kansen en uitdagingen binnen je organisatie in kaart voor het vergroten van EU-bewustzijn in kaart.
    • Je brengt in kaart waar jouw organisatie staat in het EU-landschap en ontdekt kansen die de EU biedt.
  • 3. Europese subsidies aanvragen

    Navigeer door het landschap van EU-financiering

    We verkennen verschillende soorten programma’s en subsidies van de EU en matchen behoeften met relevante programma’s/subsidies.

    Leerdoelen:

    • Je krijgt inzicht in hoe je een effectieve subsidieaanvraag schrijft.
    • Je krijgt inzicht in welke subsidies er op jouw terrein beschikbaar zijn.
    • Je krijgt inzicht in hoe je moet netwerken in het financieringslandschap.
  • 4. Van invloed naar implementatie

    Leer effectief EU-beleid beïnvloeden en breng EU-beleid tot leven in jouw sector

    Deze sessie behandelt hoe je EU-beleid kunt beïnvloeden, lobbyen in de praktijk, en welke tools je daarvoor kunt gebruiken.

    Leerdoelen:

    • Je kunt kansen en tools identificeren om het EU-beleid door jouw organisatie te beïnvloeden met het oog op succesvolle implementatie.
    • Je begrijpt hoe breng je praktijkkennis in het beleidsproces kunt inbrengen.
    • Je begrijpt het belang van EU-beleidsimplementatie en ontdekt vrijheden binnen dit proces.
  • Slotbijeenkomst in Brussel: Reflectie en netwerken

    We sluiten de leergang af met een slotbijeenkomst in Brussel! Op deze dag gaan we inhoudelijk in discussie met EU-beleidsmakers en public-affairs-professionals. Vervolgens refelcteren we samen op zowel het leerproces als de leerdoelen, en formuleren we eventuele nieuwe leerdoelen.

    Leerdoelen:

    • Je krijgt inzicht in je leerproces.
    • Je kunt nieuwe, toekomistige leerdoelen formuleren.

Overzicht

Datum

Onderdeel

Tijden

Locatie

Vr 7 mrt 2025

Brussel in bedrijf

10.00 - 16.00 uur

Utrecht

Vr 21 mrt 2025

Manage je eigen organisatie in de EU

10.00 - 16.00 uur

Utrecht

Vr 4 apr 2025

Europese subsidies aanvragen

10.00 - 16.00 uur

Utrecht

Vr 25 apr 2025

Van invloed naar implementatie

10.00 - 16.00 uur

Utrecht

Vr 9 mei 2025

Slotbijeenkomst in Brussel: Reflectie en netwerken

10.00 - 16.00 uur

Brussel

Locatie

De bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht. De slotbijeenkomst en certificaatuitreiking vinden plaats in Brussel.

Programmacoördinator

Shana Atangana Bekono

Shana Atangana Bekono
  • Shana Atangana Bekono is docent Advocacy (EU affairs) en Internationale Betrekkingen bij de opleiding International Public Policy and Leadership van de Haagse Hogeschool. Naast docent is Shana onderzoeker bij het lectoraat Changing Role of Europe. In haar rol als docent-onderzoeker is ze o.a. continu bezig met de verbinding maken tussen het Europese werkveld, onderzoek en het onderwijs.

    Vanuit beide rollen focust ze zich op het belang van het Europa bewust en bekwaam maken van zowel organisaties en professionals als studenten.

Docent

Prof. dr. Femke van Esch

Prof. dr. Femke van Esch
  • Prof. dr. Femke van Esch is hoogleraar Europian Governance binnen het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap en is gespecialiseerd in leiderschap, Europese integratie en cognitieve mapping. Ze onderzoekt de rol van leidersovertuigingen in de Europese Unie en leidde het Transcrisis Project van de EU Horizon2020. Als coördinator van de European Governance Master werkt ze samen met internationale universiteiten. Femke ontving diverse subsidies voor haar onderzoek en won tweemaal de USG Best Young Teacher’s Award. Naast haar academische werk is ze actief in publieke debatten en adviseerde ze de Nederlandse regering over Europese integratie en internationale zaken.

Docent

Dr. Mendeltje van Keulen

Dr. Mendeltje van Keulen
  • Dr. Mendeltje van Keulen is lector Changing Role of Europe aan de Haagse Hogeschool en verbindt de academische wereld, de praktijk en het hoger onderwijs met elkaar. Met een PhD en MA in European Public Administration onderzoekt ze EU-beleidsvormingseffecten op aardgas en biotechnologie bij Nederlandse overheden. Haar ervaring bij Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’, de WRR en ministeries, alsmede haar leiderschap als teamleider van het parlementaire EU-personeel, verrijken haar praktische inzichten in Europeaniseringsprocessen en verandermanagement. Mendeltje publiceert en onderwijst frequent over Europese beleidsvorming voor zowel studenten als professionals, gedreven door maatschappelijke verbetering.

Toelatingseisen

De cursus vereist geen specifieke vooropleiding, maar er wordt uitgegaan van hbo/wo werk- en denkniveau.

We streven naar een maximale groepsgrootte van 20 deelnemers. Op basis van kennis, ervaring en motivatie wordt een zo divers mogelijke groep deelnemers samengesteld.

Certificaat

Deelnemers ontvangen na afloop een certificaat van deelname.

Aanmelddeadline

Let op: aanmelden is mogelijk tot vrijdag 24 januari 2025. Let op: vol = vol. We adviseren je daarom om jouw aanmelding ruim voor die tijd af te ronden.

Praktische vragen?

Wiebke de Jongh

Wiebke de Jongh

Inhoudelijke vragen?

Shana Atangana Bekono

Shana Atangana Bekono