
Zo benut je de Europese Unie in je werk: 5 directe kansen voor beleidsprofessionals
De EU is dichterbij dan je denkt. Zeker als je werkt bij een gemeente, provincie, ministerie of uitvoeringsorganisatie. Europa bepaalt steeds vaker de richting van beleid – óók op lokaal en regionaal niveau. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet achter de feiten aanloopt, maar juist kansen pakt?
Veel beleidsprofessionals vinden Europa complex, traag of ongrijpbaar. Toch ligt in Brussel ook de sleutel tot beleidsimpact, innovatie en financiering. “Europese samenwerking is geen ver-van-je-bed-show,” zegt Mendeltje van Keulen, lector European Impact aan De Haagse Hogeschool. “Het ís een onderdeel van je werkveld – of je dat nu wilt of niet.”
Samen met De Haagse Hogeschool de lanceert Universiteit Utrecht dit najaar een nieuwe, vijfdaagse cursus: Grip op Europa – begrijp de EU en benut de kansen. Speciaal voor professionals in de publieke sector die willen leren hoe ze effectief kunnen omgaan met Europese wet- en regelgeving, subsidies en besluitvorming.
Waarom is dat belangrijk? Vijf manieren waarop de EU jouw werk nú al beïnvloedt
1. Nieuwe wet- en regelgeving komt vaak uit Brussel
Van milieubeleid tot digitalisering en van landbouw tot privacy: veel wetgeving waar jij in jouw organisatie mee te maken hebt, vindt zijn oorsprong in Europees beleid. Wie pas aanhaakt bij de implementatie wordt verrast. Grip krijgen op de Brusselse besluitvorming betekent eerder inzicht en invloed, betere uitvoering - en minder onaangename verrassingen.
2. Europese subsidies kunnen jouw project mogelijk maken
Van EFRO tot Horizon Europe en Interreg: de EU biedt talloze subsidiemogelijkheden. Maar weet jij waar je moet zijn en hoe je een succesvolle aanvraag doet, veel projecten worden afgewezen, en de drempel om überhaupt in te stappen is hoog. Begrijpen hoe het subsidielandschap werkt en hoe je kansrijke voorstellen schrijft, maakt het verschil tussen een goed idee en een gesubsidieerd project.
“Europese samenwerking is geen ver-van-je-bed-show. Het ís een onderdeel van je werkveld – of je dat nu wilt of niet.”
Mendeltje van Keulen - Lector European Impact aan De Haagse Hogeschool
3. Europa bepaalt de strategische agenda van je organisatie
De Europese Unie stelt prioriteiten – zoals de Green Deal, digitale transformatie of strategische autonomie – die het nationale én lokale beleid sturen. Beleidsprofessionals die deze lijnen herkennen, kunnen daar proactief op inspelen. Dat levert strategisch voordeel én beleidsruimte op.
4. Internationale samenwerking biedt lokale oplossingen
Via Europese programma’s en netwerken werk je samen met partners uit andere landen aan gedeelde uitdagingen. Dat levert meer op dan kennis: het leidt tot innovatieve beleidsoplossingen, bredere impact en internationale zichtbaarheid van je organisatie.
5. Je organisatie heeft meer invloed dan je denkt
Nederlandse beleidsmakers kunnen via consultaties, koepelorganisaties en netwerken wél degelijk invloed uitoefenen op Europees beleid. Maar dan moet je weten waar de formele én informele routes lopen. Inzicht in het ‘spel’ van de EU maakt het mogelijk om slim te positioneren – individueel en als organisatie.
Cursus Grip op Europa: begrijp de EU en benut de kansen
Om professionals te helpen deze kansen te benutten, ontwikkelden de Universiteit Utrecht en De Haagse Hogeschool samen de cursus Grip op Europa.
“We willen deelnemers niet alleen uitleg geven over hoe Europa werkt, maar hen echt toerusten om er zelf effectief in te opereren, ”
Femke van Esch, hoogleraar European Governance aan de Universiteit Utrecht
Van Esch doet al jaren onderzoek naar leiderschap en besluitvorming in de EU. Ze adviseerde de Nederlandse overheid en leidde internationale onderzoeksprojecten binnen Horizon2020. Van Keulen brengt haar praktijkervaring mee als oud-EU-adviseur van de Tweede Kamer en lector bij De Haagse. Samen bieden ze deelnemers zowel academische diepgang als praktische toepasbaarheid.
De cursus is extra interessant voor:
- Beleidsmedewerkers en adviseurs in de publieke sector;
- Medewerkers van gemeenten, provincies, ministeries en waterschappen;
- Professionals bij kennisinstellingen en uitvoeringsorganisaties;
- Iedereen die met EU-regelgeving, subsidies of beleid te maken heeft.
Europa is geen bijzaak meer – het is de hoofdzaak
Wil je dus niet alleen de regels begrijpen, maar ze ook benutten? Niet achteraf reageren, maar strategisch meebewegen? Dan is deze cursus jouw kans om grip te krijgen op Europa – en impact te maken in je eigen werkveld.