Zij-instroomtraject
Zij-instroom in beroep-traject (ZIB-traject)
Heb jij een wo-bachelor en -master én een baan in het vo? Dan kun je je aanmelden voor het zij-instroom in beroep-traject. Als zij-instromer in beroep sta je direct als docent voor de klas. Daarnaast volg je de lerarenopleiding. Binnen twee jaar haal je je eerstegraads lesbevoegdheid. In een Zij-instroom in beroep-traject combineer je (betaald) werk met de lerarenopleiding.
Eerstegraads lesbevoegdheid
Als zij-instromer in beroep volg je een opleidingstraject voor het behalen van de eerstegraads lesbevoegdheid dat wordt afgesloten met de zogenaamde bekwaamheidsverklaring (certificaat). Het ZIB-traject is geen officiële masteropleiding waarmee je een mastergraad verwerft. Na het behalen van het certificaat mag je als zij-instromer wel de titel doctorandus (drs.) voeren.
Schoolvakken
Het ZIB-traject leidt docenten op in de volgende schoolvakken: aardrijkskunde | algemene economie | biologie | Duits | Engels | filosofie | Frans | geschiedenis | godsdienst en levensbeschouwing | informatica | kunstgeschiedenis | maatschappijleer en maatschappijwetenschappen | muziek | natuurkunde | Nederlands | scheikunde | Spaans | wiskunde.
Startdata zij-instroom in beroep-traject
Het zij-instroom in beroep-traject start twee maal per jaar, in september en februari.
Voorwaarden
Je kunt je als zij-instromer in beroep aanmelden als:
- je in het bezit bent van een wo-bachelor en master of doctoraal dat aansluit bij het schoolvak waarin je les wilt geven;
- je een baan hebt in het voortgezet onderwijs in het schoolvak waarvoor je je wilt aanmelden;
- de school waar je werkzaam bent gebruik wil maken van de Zij-instroom in beroep subsidieregeling.
Toelating en aanmelding in drie stappen
Deadline voor aanmelding start opleiding in augustus: 1 april
Deadline voor aanmelding start opleiding in februari: 15 oktober
- Aanmelding bij de lerarenopleiding
Je meldt je aan als potentieel zij-instromer bij de opleiding door het invullen van dit formulier. Na ontvangst van dit formulier zal de opleiding jou en jouw school de benodigde informatie over de verdere procedure toesturen. Twijfel je of je het zij-instroomtraject wilt gaan doen of heb je nog geen aanstelling als docent in het voortgezet onderwijs, maar wil je wel vrijblijvend je toelaatbaarheid voor het zij-instroomtraject laten bepalen? Vul dan het formulier ‘Toetsing vakinhoudelijke toelaatbaarheid zij-instroomtraject’ in. Het Zij-instroombureau streeft ernaar je binnen 20 werkdagen op de hoogte te brengen van de beoordeling. Let op! Je bent zelf verantwoordelijk voor een tijdige en complete aanmelding, ook als het besluit over je toelaatbaarheid onverhoopt langer op zich laten wachten dan 20 werkdagen. - Geschiktheidsonderzoek
Het opleidingstraject start met een geschiktheidsonderzoek. Aan de hand van een portfolio wordt je vakinhoudelijke voorkennis gecontroleerd. Daarnaast wordt een assessment uitgevoerd door middel van een lesbezoek en een interview. In een rapport wordt vervolgens vastgelegd welk traject moet worden afgelegd om aan de einddoelen van de opleiding (de wettelijke bekwaamheidseisen) te voldoen. In overleg met docenten en vakdidactici van de lerarenopleiding van de Universiteit Utrecht wordt vervolgens vastgesteld hoe je opleidingstraject er uit zal komen te zien. Mogelijk kan op basis van zogenaamde EVC’s (Eerder Verworven Competenties) het programma versneld worden afgerond. - Registratie bij de Universiteit Utrecht
Zodra je het geschiktheidsonderzoek hebt afgerond en weet wanneer je aan jouw opleidingstraject wil beginnen, mail je naar ZIB.gst@uu.nl. Dan ontvang je verdere informatie over het starten van jouw opleidingstraject en de administratieve procedures.
Meer informatie?
Voor meer informatie over het ZIB-traject kun je mailen naar ZIB.gst@uu.nl.
Aan de slag als leraar
Na de opleiding heb je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid in het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat je aan de slag kunt in alle klassen van het voortgezet onderwijs (vmbo/havo/vwo), het mbo én het volwassenenonderwijs.
Kosten
De kosten voor het geschiktheidsonderzoek bedragen vanaf 1 januari 2024 €2.600. De kosten voor het opleidingstraject zijn afhankelijk van het totale studieprogramma.
Als de zij-instroomsubsidie niet wordt toegekend, brengt de Universiteit Utrecht het instellingstarief in rekening
Subsidie
Er zijn verschillende mogelijkheden om zij-instroomsubsidie of andere subsidies aan te vragen. Informeer hiernaar bij DUO. Van de subsidie kunnen de volgende kosten worden betaald:
- assessmentkosten;
- opleidingskosten Universiteit Utrecht;
- begeleidingskosten van de school.