Word leraar in het voortgezet onderwijs

  • DuurMaximaal 2 jaar
  • StartmomentFebruari en September
  • VoertaalNederlands
  • OnderwijsvormOp locatie
  • DiplomeringLesbevoegdheid
  • ECTS0 EC

Word leraar in het voortgezet onderwijs (vo)

Wil je als professional een eerste- of beperkte tweedegraads lesbevoegdheid halen? Of ben je tweedegraads leraar en wil je eerstegraads worden? Dat kan bij de Graduate School of Teaching van de Universiteit Utrecht.

Je kunt je onderwijsbevoegdheid halen voordat je een baan in het onderwijs zoekt. Er zijn echter ook mogelijkheden om je lesbevoegdheid te halen náást een baan voor de klas.

Soorten lesbevoegdheid
Er zijn in het voortgezet onderwijs verschillende soorten lesbevoegdheid. Afhankelijk van je vooropleiding kun je aan de Universiteit Utrecht een eerste- of beperkte tweedegraads lesbevoegdheid behalen.

Met een eerstegraads lesbevoegdheid kun je in alle klassen van het vmbo en de onder- én bovenbouw havo/vwo lesgeven. Met een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid kun je in alle klassen van het vmbo en de onderbouw havo/vwo lesgeven.

Bekijk je mogelijkheden:

  • Je hebt een wo-bachelor

    Je hebt een diploma in het schoolvak waarin je les wilt gaan geven

    Je hebt een diploma verwant aan het schoolvak waarin je les wilt gaan geven

    • Eerstegraads bevoegdheid halen?
      Je werkt eventuele vakdeficiënties weg en volgt de master Educatie & communicatie in een schoolvak (120 EC).
      Vorm: voltijd
  • Je hebt een wo-master (of doctoraalopleiding)

    Je hebt een diploma in het schoolvak waarin je les wil gaan geven

    • Eerstegraads bevoegdheid halen?
      Je volgt het masterprogramma Leraar voorbereidend hoger onderwijs (60 EC). In een enkel geval moet je ook nog vakdeficiënties wegwerken.
      Vorm: voltijd of deeltijd

    Je hebt een diploma verwant aan het schoolvak waarin je les wil gaan geven

    • Eerstegraads bevoegdheid halen?
      Je werkt eventuele vakdeficiënties weg en je volgt het masterprogramma Leraar voorbereidend hoger onderwijs (60 EC).
      Vorm: voltijd of deeltijd

    • Beperkte tweedegraads bevoegdheid halen?
      Als je een wo-bachelordiploma (of een doctoraal dat als voorloper kan worden beschouwd) hebt uit de verwantschapstabel externe link, (betreffende BA-opleidingen), dan volg je de Educatieve module (30 EC).
      Vorm: voltijd of deeltijd

  • Je hebt een wo-bachelor en -master én baan in het vo (Zij-instroomtraject)

    Je kunt je onderwijsbevoegdheid halen voordat je een baan in het onderwijs zoekt of náást een baan voor de klas. Dat kan via bovenstaande deeltijdopties (lees Je hebt een wo-bachelor of -master). Als je een baan in het onderwijs hebt, kan je school een zij-instroomsubsidie voor je aanvragen. In dat geval word je ‘zij-instromer in beroep’. Hieronder gaan we specifiek in op deze mogelijkheid.

    Zij-instroom in beroep-traject (ZIB-traject)
    Als zij-instromer in beroep sta je direct als docent voor de klas. Daarnaast volg je de lerarenopleiding. Binnen twee jaar haal je je eerstegraads lesbevoegdheid. In een Zij-instroom in beroep-traject combineer je (betaald) werk met de lerarenopleiding.

    Eerstegraads lesbevoegdheid
    Als zij-instromer in beroep volg je een opleidingstraject voor het behalen van de eerstegraads lesbevoegdheid dat wordt afgesloten met de zogenaamde bekwaamheidsverklaring (certificaat). Het ZIB-traject is geen officiële masteropleiding waarmee je een mastergraad verwerft. Na het behalen van het certificaat mag je als zij-instromer wel de titel doctorandus (drs.) voeren.

    Schoolvakken
    Het ZIB-traject leidt docenten op in de volgende schoolvakken: aardrijkskunde | algemene economie | biologie | Duits | Engels | filosofie | Frans | geschiedenis | godsdienst en levensbeschouwing | informatica | kunstgeschiedenis | maatschappijleer en maatschappijwetenschappen | muziek | natuurkunde | Nederlands | scheikunde | Spaans | wiskunde.

    Voorwaarden
    Je kunt je als zij-instromer in beroep aanmelden als:

    • je in het bezit bent van een wo-bachelor en master of doctoraal dat aansluit bij het schoolvak waarin je les wilt geven;
    • je een baan hebt in het voortgezet onderwijs in het schoolvak waarvoor je je wilt aanmelden;
    • de school waar je werkzaam bent gebruik wil maken van de Zij-instroom in beroep subsidieregeling.

    Toelating en aanmelding in drie stappen
    Deadline voor aanmelding start opleiding in augustus: 1 april
    Deadline voor aanmelding start opleiding in februari: 15 oktober

    1. Aanmelding bij de lerarenopleiding
      Je meldt je aan als potentieel zij-instromer bij de opleiding door het invullen van dit formulier. Na ontvangst van dit formulier zal de opleiding jou en jouw school de benodigde informatie over de verdere procedure toesturen. Twijfel je of je het zij-instroomtraject wilt gaan doen of heb je nog geen aanstelling als docent in het voortgezet onderwijs, maar wil je wel vrijblijvend je toelaatbaarheid voor het zij-instroomtraject laten bepalen? Vul dan het formulier ‘Toetsing vakinhoudelijke toelaatbaarheid zij-instroomtraject’ in. Het Zij-instroombureau streeft ernaar je binnen 20 werkdagen op de hoogte te brengen van de beoordeling. Let op! Je bent zelf verantwoordelijk voor een tijdige en complete aanmelding, ook als het besluit over je toelaatbaarheid onverhoopt langer op zich laten wachten dan 20 werkdagen.

    2. Geschiktheidsonderzoek
      Het opleidingstraject start met een geschiktheidsonderzoek. Aan de hand van een portfolio wordt je vakinhoudelijke voorkennis gecontroleerd. Daarnaast wordt een assessment uitgevoerd door middel van een lesbezoek en een interview. In een rapport wordt vervolgens vastgelegd welk traject moet worden afgelegd om aan de einddoelen van de opleiding (de wettelijke bekwaamheidseisen) te voldoen. In overleg met docenten en vakdidactici van de lerarenopleiding van de Universiteit Utrecht wordt vervolgens vastgesteld hoe je opleidingstraject er uit zal komen te zien. Mogelijk kan op basis van zogenaamde EVC’s (Eerder Verworven Competenties) het programma versneld worden afgerond.

    3. Registratie bij de Universiteit Utrecht
      Zodra je het geschiktheidsonderzoek hebt afgerond en weet wanneer je aan jouw opleidingstraject wil beginnen, mail je naar ZIB.gst@uu.nl. Dan ontvang je verdere informatie over het starten van jouw opleidingstraject en de administratieve procedures.

    Subsidie
    Er zijn verschillende mogelijkheden om zij-instroomsubsidie of andere subsidies aan te vragen. Informeer hiernaar bij DUO. Van de subsidie kunnen de volgende kosten worden betaald:

    • assessmentkosten;
    • opleidingskosten Universiteit Utrecht;
    • begeleidingskosten van de school.

    Kosten
    De kosten voor het geschiktheidsonderzoek bedragen vanaf 1 januari 2024 €2.600. De kosten voor het opleidingstraject zijn afhankelijk van het totale studieprogramma.

    Als de zij-instroomsubsidie niet wordt toegekend, brengt de Universiteit Utrecht het instellingstarief in rekening.

    Meer informatie?
    Voor meer informatie over het ZIB-traject kun je mailen naar ZIB.gst@uu.nl

Voorlichtingsactiviteiten

De Universiteit Utrecht organiseert meerdere keren per jaar zowel open dagen als voorlichtingen voor geïnteresseerden in een carrière in het voortgezet onderwijs. Overweeg jij een loopbaan in het onderwijs? Bezoek dan de Master’s Open Day of een van de voorlichtingen! Ook kun je je aanmelden om een dag(deel) mee te lopen in een klas en kun je al je vragen over het leraarschap en de opleiding stellen. Wij nodigen je graag uit om je aan te melden voor een van de voorlichtingsactiviteiten.

De eerstvolgende voorlichting is op donderdag 19 september en de Master’s Online Open Day op woensdag 9 oktober.

Meer informatie

Klaar voor de stap?

Overweeg jij de overstap naar het onderwijs? Of weet jij al dat je gaat overstappen? Dan is speciaal voor jou dit platform ontwikkeld waar enthousiaste leraren in spé, die de stap al hebben gezet, al hun tips en ervaringen graag met jou delen.

Subsidieregelingen

Voor leraren in opleiding zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Kijk hiervoor op de website van DUO Ministerie van Onderwijs en Cultuur (financiële regelinghulp voor leraren).

Trainees in onderwijs

Stichting Trainees in onderwijs bestaat sinds 2018. Het is een onafhankelijke stichting die is ontstaan uit een initiatief van de VO-raad, de VSNU en het ministerie van OCW. De Universiteit Utrecht is een van de partners in dit project. Met het traineeship ‘Trainees in onderwijs’ haal je binnen twee jaar een eerstegraads onderwijsbevoegdheid aan de Universiteit Utrecht/Graduate School of Teaching en doe je waardevolle werkervaring op in de klas als docent. Je volgt trainingen die aansluiten bij jouw behoeften én zet zelf projecten op die het onderwijs verrijken. Je werkt actief aan je persoonlijke ontwikkeling en wordt hierbij begeleid door verschillende trainers en opleiders. Ook ontvang je een marktconform salaris en krijg je tijd en ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling onder begeleiding van een coach en opleiders.

Meer informatie?
Bezoek de website van Trainees in onderwijs.

Data
Alle programma’s van de Utrechtse lerarenopleiding hebben twee startmomenten, te weten: één in augustus/september en één in februari.

Locatie
De colleges vinden plaats op verschillende locaties van de Universiteit Utrecht op het Utrecht Science Park en in de binnenstad.

Voor uitgebreide informatie over en aanmelden voor onderstaande 1- of 2-jarige masterprogramma’s, de educatieve module of het zij-instroomtraject kun je de volgende websites raadplegen:

1-jarig masterprogramma Leraar voorbereidend hoger onderwijs:
meer informatie

2-jarige educatieve masterprograrmma’s:
meer informatie

Educatieve module:
meer informatie

Zij-instroomtraject:
zie het menu-item Algemeen op deze website. Vragen of aanmelden? Mail dan naar ZIB.gst@uu.nl

Wil je meer weten over de lerarenopleidingen? Of wil je advies over welk opleidingstraject het beste bij jou past?

Neem dan contact op met de studieadviseurs. De studieadviseurs van de Graduate School of Teaching zijn Alice Bor en Corneline van Staalduinen. Zij beantwoorden graag al je vragen over bijvoorbeeld: de opleidingen, opleidingstrajecten, toelating en aanmelden, ingewikkelde studieplanningen, aanvraag vrijstellingen etc…

Bereikbaarheid studieadviseurs
De studieadviseurs zijn altijd bereikbaar via e-mail: studieadviseur.gst@uu.nl

Je kunt ook een telefonische afspraak van 10 minuten maken:
Maandag 14.00-15.00 uur (Alice)
Dinsdag 10.00-11.00 uur (Corneline)
Woensdag 14.00-15.30 uur (Alice)
Donderdag 10.00-11.00 uur (Corneline)

Boek je afspraak van 10 minuten

Graduate School of Teaching
Voor algemene vragen over de Utrechtse lerarenopleidingen kun je contact opnemen met de Graduate School of Teaching via gst@uu.nl

“Dit is werk dat er echt toe doet.”

Karin Smeets - zij-instromer schoolvak Nederlands

Testimonials

Lees de testimonial van Karin Smeets (zij-instromer) of van andere bevlogen studenten en alumni van de Utrechtse lerarenopleidingen.

Op de website van de Graduate School of Teaching lees je alle Verhalen uit de praktijk