
Word een sociale veiligheidsingenieur
Creëer een veilige en motiverende werkcultuur door leiderschap
Als leidinggevende heb je een grote invloed op de werkcultuur. Hoe zorg je er dan voor dat je team zich veilig, gemotiveerd en betrokken voelt? We zien regelmatig in de media hoe organisaties hiermee worstelen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat juist leidinggevenden een cruciale rol spelen bij het bevorderen van sociale veiligheid op de werkvloer.
In deze cursus leer je hoe jij als leidinggevende met wetenschappelijk onderbouwde methoden een werkomgeving creëert waarin medewerkers zich vrij voelen om zich uit te spreken en optimaal kunnen presteren. Je krijgt inzicht in risico’s en beschermende factoren binnen teams en gaat aan de slag met praktische tools die je direct kunt inzetten in jouw team.
Dit ga je tijdens deze cursus doen:
- Uitbreiden van je kennis en vaardigheden: je leert hoe je sociale veiligheid in een team en in een organisatie stimuleert.
- Praktische tools: je past de geleerde theorie en vaardigheden direct toe in je eigen praktijk om zo de werksfeer in jouw team te verbeteren.
- Begeleide implementatie: onder deskundige begeleiding oefen en verfijn je jouw aanpak.
- Leren van elkaar: je maakt deel uit van een actieve leergemeenschap van leidinggevenden en experts waar we inzichten en uitdagingen met elkaar delen.
Doelgroep
Je bent leidinggevende, begeleider en/of coördinator en je begeleidt tenminste drie medewerkers, en je hebt een team hebben waarin je de tools uit deze cursus kunt toepassen. Het maakt niet uit in welke sector je werkzaam bent. Het is cruciaal dat je als deelnemer bereid bent om kritisch te reflecteren op je eigen gedrag.
De cursus vereist geen specifieke vooropleiding. Er wordt uitgegaan van hbo/wo werk- en denkniveau.
Om een stimulerende leeromgeving te creëren, blijft dat wat binnen de cursus gedeeld wordt vertrouwelijk.
Leerdoelen
Aan het einde van de cursus kun je:
- De wetenschap achter sociale veiligheid toepassen: je begrijpt het wetenschappelijk model voor sociale veiligheid en je weet hoe je dit kan vertalen naar je eigen werkomgeving.
- Sociale veiligheid begrijpelijk uitleggen: je kan je collega’s binnen en buiten jouw organisatie inzicht geven in de wetenschappelijk bewezen risico’s en beschermende factoren van sociale veiligheid.
- Effectieve interventies aandragen: je weet welke acties, interventies en initiatieven sociale veiligheid bevorderen en je kan deze overtuigend aan collega’s uitleggen.
- Praktische tools inzetten: je kan direct toepasbare instrumenten implementeren om een sociaal veilige werkomgeving te creëren in je eigen team.
- Deel uitmaken van een actieve community: je blijft leren en jezelf ontwikkelen door ervaringen te delen, naar terugkomdagen te komen en eventueel bij te dragen aan onderzoek.
Aantal deelnemers
Wij streven naar een deelnemersaantal van circa 12.
Tijdsinvestering
De cursus begint met een persoonlijk intakegesprek. Daarna zijn het drie middagbijeenkomsten van vier uur. Tussen deze bijeenkomst zit steeds drie weken tijd. Houd rekening met drie tot vier uur voorbereiding per bijeenkomst. Tenslotte organiseren we jaarlijks een terugkomdag.
Programma overzicht
Elke bijeenkomst begint met een lezing van een expert op het gebied van sociale veiligheid. Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst lees je de door ons aangeleverde literatuur en begin je met een eigen casus waar je gedurende de cursus verder mee aan de slag gaat.
- Bijeenkomst 1: Tools voor diagnose
Hoe kom je erachter wat belangrijke risico’s en beschermende factoren zijn van een sociaal veilige werkomgeving? - Bijeenkomst 2: Tools voor actie
We bespreken de casussen van alle deelnemers en je krijgt concrete acties aangereikt om met de sociale veiligheid van je eigen team aan de slag te gaan. - Bijeenkomst 3: Tools voor evaluatie en aanpassing
Hoe zorg je ervoor dat je de kennis uit de cursus op een duurzame manier implementeert in je eigen team en organisatie?
Onderwerpen die tijdens de bijeenkomsten aan bod komen zijn onder andere:
- Verschillende niveaus van sociale veiligheid: organisatie, team en individu
- Structuur, cultuur en systeem rondom sociale veiligheid
- Risico- en beschermende factoren
- Zorgstructuur van een organisatie
- Maatregelen en initiatieven om sociale veiligheid te bevorderen
- Effectieve communicatie
- Duurzame implementatie
Lesmateriaal
Naast de lezingen ontvang je relevante wetenschappelijke literatuur en geschreven feedback op je eigen casus.
Data
De bijeenkomsten vinden plaats op de volgende data en tijden:
- Dinsdag 3 maart: 12.00-16.00 uur
- Dinsdag 24 maart: 12.00-16.00 uur
- Dinsdag 14 april: 12.00-16.00 uur
Locatie
De locatie volgt. We organiseren de bijeenkomsten op een goed bereikbare locatie in de Utrechtse binnenstad.
De lezingen worden gegeven door ervaren docenten van de afdeling Organisatiegedrag en Sociale, Gezondheids- en Organisatiepsychologie van de Universiteit Utrecht.
Op dit moment is het nog niet mogelijk om je aan te melden voor deze cursus.
Voor meer informatie kun je mailen naar: masterclass-SV@uu.nl
Vragen?
Voor al je vragen kun je contact opnemen met Melissa Vink of Reine van der Wal via: masterclass-SV@uu.nl