Sustainability and Organizational Change

 • LocatieUtrecht
 • Startmoment21 October 2024
 • VoertaalEngels
 • OnderwijsvormOp locatie
 • DiplomeringCertificaat
 • Prijs€3.000

Sustainability and Organizational Change is een cursus die deelnemers in staat stelt duurzame verandering binnen hun organisatie te stimuleren en te realiseren. Door wetenschappelijk onderzoek op het gebied van duurzaamheid, innovatie en verandermanagement te combineren, leren deelnemers over de nieuwste trends die van invloed zijn op organisaties. Zo herkennen ze potentieel om bij te dragen aan de verandering van hun organisatie richting duurzaamheid. Er wordt ook ingegaan op hoe uitdagingen die kunnen ontstaan bij het implementeren van veranderingen kunnen worden overwonnen.

Scroll naar beneden en ontdek meer over de leerdoelen van deze cursus.

Waarom Sustainability and Organizational Change?

Het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling is een interdisciplinair instituut voor de natuurwetenschappen en sociale wetenschappen. In deze cursus komt dit tot uiting door het aanbieden van een unieke combinatie tussen het nieuwste onderzoek naar duurzaamheid om klimaatgeletterdheid mogelijk te maken, maar ook inzichten in de praktische toolkit en verandermanagementpraktijken die nodig zijn om verandering in hun organisatie te bewerkstelligen. We gebruiken interactieve leermethoden, waaronder onderhandelingsspellen en simulaties, gesprekken met experts, case studies en teamwerk. Deelnemers krijgen voldoende ruimte om hun eigen ervaringen in te brengen en de inhoud aan te passen aan hun eigen leerbehoeften. Een specifieke focus ligt op het toestaan van deelnemers om hun eigen cases in te brengen en hen uit te rusten met de diagnostische hulpmiddelen om een verandermanagementaanpak te definiëren die bij hun organisatie past.

Over Sustainability and Organizational Change

Duurzaamheid is voor veel organisaties een strategische prioriteit geworden. De problemen lopen van het commercialiseren van milieuvriendelijke producten, het pro-actiever beheren van ESG-rapportage tot de daadwerkelijke integratie van duurzaamheid in de bedrijfsstrategie. Hierdoor wordt de implementatie van daadwerkelijke veranderingen en organisatorische transformatie steeds relevanter. Toch kan het moeilijk zijn om de ambitie om te veranderen om te zetten in daden. Hoe kunnen directiekamers en collega’s worden overtuigd van duurzame veranderingen?

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor professionals met min. 3-5 jaar werkervaring. Deelnemers moeten er belang bij hebben om hun organisatie te helpen om duurzamer te worden, bijvoorbeeld door een rol op zich te nemen als interne veranderingsagent voor duurzaamheid. Ervaring met project- of teamleiderschap op het gebied van duurzaamheidsinitiatieven is wenselijk, maar het is geen voorwaarde dat de deelnemer momenteel werkzaam is in een functie gerelateerd aan duurzaamheid.

Leerdoelen

Na de cursus moeten de deelnemers in staat zijn om:

 • de belangrijkste drijfveren en noodzaak van zakelijke duurzaamheid uitleggen
 • de (toekomstige) impact van duurzaamheid op hun organisatie analyseren
 • verschillende paradigma’s van verandermanagement onderscheiden en beschrijven
 • identificeren en beschrijven van de interne en externe uitdagingen van het implementeren en opschalen van duurzame innovatie en veranderingsinitiatieven voor duurzaamheid
 • de afwegingen identificeren en beschrijven die optreden bij het doorvoeren van veranderingen
 • een veranderingsmanagementplan ontwikkelen die is afgestemd op hun organisatie
 • differentiëren en selecteren van geschikte technieken en mechanismen die verandering met het oog op duurzaamheid bevorderen.

De cursus is opgebouwd in 2x2 volledige dagen op locatie. Voordat de cursus begint, worden de deelnemers gevraagd een voorbereidingspakket in te vullen.

Dag 1 & 2: Duurzaamheidsuitdaging en impact op organisatie

De eerste module voorziet de deelnemers van fundamentele kennis over duurzaamheidsuitdagingen en organisaties. We benaderen de rol van organisaties en hun bedrijfsmodellen in de samenleving vanuit een holistisch perspectief.

Leerdoelen dag 1 & 2

 • de vaardigheden ontwikkelen om de impact van duurzaamheid op hun organisatie te analyseren
 • de toekomstige geschiktheid van hun organisatie evalueren
 • kennismaken met verschillende soorten veranderingen op het gebied van duurzaamheid en het identificeren van mogelijkheden om deze te realiseren.

Op de eerste cursusdag wordt ook een netwerkdiner georganiseerd.

Dag 3 & 4: Verandering implementeren

De tweede module richt zich op technieken voor het implementeren en bevorderen van veranderingen voor duurzaamheid. Leerdoelen dag 3 & 4

 • focus op het ontwerpen van veranderingsinitiatieven
 • hoe je verandering kunt leiden en de betrokkenheid van belanghebbenden kunt oefenen, evenals de vraag hoe je een intrapreneur kunt worden voor het opschalen van veranderingsinitiatieven en deze kunt verankeren in bepaalde bestuursstructuren. Op de laatste dag wordt een oefensessie/excursie georganiseerd, gevolgd door de diploma-uitreiking en een gezamenlijke borrel.

Deze cursus zal minimaal 8 deelnemers hebben. Bij 20 deelnemers zit de cursus vol. Plaatsing op basis van volgorde van aanmelding.

Course dates 2024

Meeting

Date

Time

Subject

Location

1

October 21st

09:00-17:00

Sustainability Challenge & Impact on Organization

Utrecht University

2

October 22nd

09:00-17:00

Sustainability Challenge & Impact on Organization

Utrecht University

3

November 7th

09:00-17:00

Implementing Change

Utrecht University

4

November 8th

09:00-17:00

Implementing Change

Utrecht University

Docent:

Dr. Christina Bidmon

Dr. Christina Bidmon

Docent

Dr. Maryse Chappin

Dr. Maryse Chappin
 • My research mainly focuses on gaining a better understanding of (the process of) sustainable innovation. I focus on collaboration and networks as well as on the impact of the institutional environment on (sustainable) innovation. I study this in different sectors and industries (e.g. paper and board industry, smart grid sector, building and agriculture) and contexts when looking at (social) innovation in developing countries.

Christina Bidmon about the course:

Christina Bidmon about Sustainability and Organizational Change

How does registration work?

As soon as you click on register, you will enter our external student system (Osiris). To register, there are three options:

 • I study at the UU (Solis-ID)
 • I have an account
 • Create an account

Click on the situation that applies to you to follow the right option for you.

 • Have you already taken a course in the past six months?

  Log in with the Solis ID that you previously received from us.

 • I am not an employee of the UU and have never studied there

  Create a new account.

 • I am an employee or I took a course more than 6 months ago

  Choose the option “I have an account”.

 • I studied at the UU before

  Request your account details again.

Payment Method

Payment method After logging in, there are three payment options.

Direct payment via iDeal/Credit card

You will receive an invoice in your name and email address no later than 48 hours after payment. If you are self-employed and would like to receive an invoice in the name of your own company, choose payment by invoice from your employer.

Payment by invoice by yourself

You will receive an invoice in your name. This invoice will be sent by email to the email address you provided.

If there is an invoice payment, the invoice will be sent 35 days before the start of the course. If you register less than 35 days for the course, the invoice will be sent the same or the next day.

Payment by invoice by your employer

If your employer is going to pay the invoice, we advise you to request the necessary invoice information from your employer now and to check what the possible purchasing procedures are. Information we need for invoicing is:

 • Company Name
 • Billing address
 • Reference/payment reference
 • Billing address.
 • Chamber of Commerce number
 • VAT number

If your employer uses e-invoicing, we need the OIN number.

If there is an invoice payment, the invoice will be sent 35 days before the start of the course. If you register less than 35 days for the course, the invoice will be sent the same or the next day.

Contactadres

Onderwijs voor Professionals (Geowetenschappen)