PE-punten
De opleiding bestaat uit 5 bijeenkomsten van 7 uur (incl. lunchpauze). Met het volgen van deze opleiding kunt u 30 PE-punten (PE: 2) ontvangen.
Een (interne of externe) ombudsfunctie is een waardevolle functie om de relatie tussen de organisatie en de mensen om wie het gaat te herstellen en hiervan te leren. In deze masterclass voor ervaren en geïnteresseerde professionals, staat het leren met en het leren van elkaar centraal. Door met elkaar in gesprek te gaan over de verschillende dilemma’s en uitdagingen, wordt de ombudsfunctie in al zijn facetten verder uitgediept.
De masterclass is ontwikkeld voor professionals met geruime, relevante werkervaring vanuit HRM, rechtsbijstand, klachtenfuncties, ombudswerk, mediation, advocatuur, vertrouwenswerk en andere verwante functies die interesse hebben in en willen reflecteren op de (mogelijke) waarde van een ombudsfunctie. Gelet op het strategische karakter van deze masterclass wordt van deelnemers een actieve en betrokken houding verwacht.
Je maakt in deze masterclass kennis met alle facetten van het ombudswerk. We verkennen mogelijkheden om te kunnen interveniëren vanuit de functie van ombudsfunctionaris waar andere vormen van interventie niet toereikend zijn.
De functie biedt mogelijkheden om aspecten van recht, advisering, bemiddeling, onderzoek, vertrouwenswerk en het bieden van een luisterend oor als vorm van conflictoplossing te combineren.
Vijf jaar geleden werd de masterclass ‘Ombudsfunctionaris in breed perspectief’ geïntroduceerd als panacee voor vele vormen van onvrede en klachten in organisaties: een mogelijke brug tussen vertrouwenspersoon en klachtonderzoeker. Het is tijd voor een evaluatie: wat heeft de ombudsfunctionaris tot nu toe gebracht? Heeft het duurzame oplossingen bevorderd of conflicten juist vergroot?
Tijdens het symposium ‘Ombudsfunctionaris: uitkomst of illusie?’ wordt op deze vragen ingegaan tijdens korte lezingen en een panelgesprek met betrokken deskundigen. Daarnaast kunnen belangstellenden deze middag inspiratie opdoen voor de nieuwe editie van de masterclass (start 18 maart 2024).
“Ombudswerk van groot belang voor het bereiken van een rechtvaardige oplossing.”
Dr. Carla Goosen MDR
Het programma bestaat uit vijf opeenvolgende dagen (10:00 tot 17:00 uur, inclusief verzorgde lunch).
In het programma wordt gereflecteerd op de waarde van de ombudsfunctie bij arbeidsrechtelijke klachten, in het hoger onderwijs, in de sport, in de zorg en de ombudsfunctie in relatie tot de overheid. Ook wordt ruimte gemaakt voor de eigen ontwikkeling en het eigen portfolio; de onderzoeksopdracht waar eenieder vanuit de eigen werksetting aan heeft gewerkt.
Het curriculum kenmerkt zich door een mix van hoogwaardige kennisoverdracht, training van vaardigheden en het begeleiden in de richting van een afgewogen afstemming met alle betrokkenen: een symbiose van kennis, kunde en attitude van de ombudsfunctionaris.
Tijdens de masterclass staat het leren met, maar ook zeker het leren van elkaar centraal. Juist door met elkaar in gesprek te gaan over de verschillende dilemma’s en uitdagingen, wordt de ombudsfunctie in al zijn facetten uitgediept.
Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.
De masterclass zal plaatsvinden van 18 tot en met 22 maart 2024.
In het programma zijn presentaties met docenten zoals:
Willem Hendrik Gispen, voormalig rector magnificus Universiteit Utrecht, gaat met ieder de discussie aan over het belang van een sociaal veilig werkklimaat in het hoger onderwijs. De vraag is daarbij wie doe wat en hoe wordt de verantwoordelijkheid van bestuurders en leidinggevenden opgepakt.
Marc Dullaert, eerste kinderombudsman van Nederland, gaat in op de belangrijke rol voor de ombudsfunctionaris vanwege het dalende vertrouwen in de overheid en het grote belang van het maken van contact met de burgers en het verkleinen van de afstand tussen burger en overheid.
Paul Herfs, ombudsman Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en voormalig ombudsfunctionaris Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht, over de reflectie op de eigen organisatie en/of eigen functie.
Carla Goosen, psycholoog/mediator, systeemtherapeut en opleider/ intervisiebegeleider van vertrouwenspersonen, mediators, advocaten en gedragswetenschappers, gaat in op het spanningsveld van meervoudige partijdigheid bij machtsverschillen en (herstel) bemiddelingsprocessen.
Gerrard Boot, hoogleraar Universiteit Leiden en raadsheer van het Gerechtshof Amsterdam, die de rol van ombudsfuctionarissen benadrukt in de-escalatie van arbeidsconflicten en het voorkomen van ontslagkwesties.
Jacqueline Schoone, ad interim ombudsfunctionaris Wageningen University & Research, zal stilstaan bij de taken, rollen en de domeinafbakening van de ombudsman in verhouding tot andere eerstelijnsvoorzieningen.
Leo Klijn, voormalig advocaat en zelfstandig onderzoeker, spreekt over juridische aspecten van behoorlijkheidsvereisten bij klachtonderzoek.
Inge Claringbould, associate professor departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Universiteit Utrecht, over de ombudsfunctie en visie op moreel leiderschap, de functie in de bestuurlijke organisatie en vanuit de verschillende perspectieven zoals gender, diversiteit, veiligheid en integratie in de sociale omgang. Inge laat zien hoe belangrijk goed onderzoek doen is.
Manja Bomhoff, beleidsantropoloog en deed vanuit verschillende hoeken onderzoek naar de publieke sector, zoals de gezondheidszorg, de rechtspraak, bij Defensie, bij verschillende rijksinspecties en bij de belastingdienst, benadrukt het leren van klachten.
Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de Vrije Universiteit en zelfstandig onderzoeker, over macht, afhankelijkheid en onderliggende processen in de sport en in het onderwijs. Zij staat stil bij het nemen van verantwoordelijkheid bij lastige en precaire dilemma’s.
Felix Gimbrère, psychiater en psychotherapeut, gaat in op wat een cliënt ‘lastig’ maakt aan de hand van factoren bij de cliënt en factoren bij de ombudsfunctionaris. Daarbij besteedt hij speciale aandacht aan het fenomeen van ‘tegenoverdracht’.
Rob Behrens, the Parliamentary and Health Service Ombudsman in the United Kingdom, informeert deelnemers over het werk van de nationale ombudsfunctionaris in de gezondheidszorg en het grote belang van een ombudsfunctionaris.
Onder voorbehoud van wijzigingen.
De masterclass is ontwikkeld voor professionals met geruime, relevante werkervaring vanuit HRM, rechtsbijstand, klachtenfuncties, ombudswerk, mediation, advocatuur, vertrouwenswerk en andere verwante functies. Gelet op het strategische karakter van deze masterclass wordt van deelnemers een actieve en betrokken houding verwacht.
Een telefonische intake met de programmacoördinator vormt onderdeel van de aanmeldingsprocedure voor deze masterclass.
Indien u alle bijeenkomsten heeft bijgewoond en het programma met goed gevolg hebt afgerond, ontvangt u een certificaat van de Universiteit Utrecht.
De opleiding bestaat uit 5 bijeenkomsten van 7 uur (incl. lunchpauze). Met het volgen van deze opleiding kunt u 30 PE-punten (PE: 2) ontvangen.
Benieuwd naar wat onze alumni van de masterclass vinden? Lees onderstaande testimonials.