Leiderschap voor verenigingsdirecteuren

 • LocatieUtrecht
 • Duur8 maanden
 • Startmoment27 september 2024
 • VoertaalNederlands
 • OnderwijsvormOnline, Op locatie
 • DiplomeringCertificaat
 • Prijs€3900 (DNA-leden) / €4875 (niet-leden)

In samenwerking met De Nederlandse Associatie biedt de Universiteit Utrecht directeuren van belangenbehartigende verengingen actuele wetenschappelijke kennis over leiderschap in het complexe werkveld van hun organisaties.

Deelnemers volgen interactieve hoorcolleges, onderzoeken concrete praktijkcasussen en gaan met elkaar in gesprek in vormen van intervisie over de eigen rol binnen de vereniging.

Doelgroep

Huidige en toekomstige directeuren die verantwoordelijk zijn voor de strategische bedrijfsvoering van Nederlandse branche-, beroeps- en belangenorganisaties, federaties, fondsen en bonden.

Leerdoelen

 • Begrijpen van essentiële principes van leiderschap, governance en verenigingsmanagement;
 • Ontwikkelen van effectieve strategieën voor leiderschap en bestuur binnen verenigingen;
 • Verbeteren van je competenties in het sturen van verenigingen;
 • Aanpakken van strategische uitdagingen binnen je eigen vereniging;
 • Leren van praktijkvoorbeelden en casuïstiek.

Dit programma is een samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en De Nederlandse Associatie (DNA). DNA verenigt Nederlandse branche-, beroeps- en belangen- organisaties, federaties, fondsen en bonden. Daarnaast stimuleert en ondersteunt DNA de professionalisering van verenigingen en verwante organisaties.

Logo van De Nederlandse Associatie

Tijdsinvestering

2 uur voorbereiding per bijeenkomst. 12 uur in totaal.

Opzet

Het programma omvat vier masterclasses en twee online bijeenkomsten gericht op leiderschap, governance en verenigingsmanagement.

 • Masterclass 1 - Leiderschap binnen verenigingen

  In deze eerste masterclass van de reeks verdiep je je in leiderschap, governance en verenigingsmanagement. Professor Maarten van Bottenburg begeleidt de groep bij het onderzoeken van deze thema’s en hoe ze verband houden met het organiseren en leiden van verenigingen. Je leert hoe je effectief leiderschap kunt uitoefenen binnen verenigingen en hoe praktijkvoorbeelden en casuïstiek kunnen bijdragen aan een beter begrip van de theorie.

 • Casuïstiek & praktijkvoorbeelden A (online)

  Tijdens een korte online bijeenkomst verdiep je je in je eigen specifieke casussen en uitdagingen, waarbij praktijkvoorbeelden centraal staan.

 • Masterclass 2 - Het Maatschappelijk Krachtenveld

  In de tweede masterclass verschuift de focus naar de bredere maatschappelijke context rond verenigingen. Je leert van specialisten Karin Geuijen en Maikel Waardenburg hoe verenigingen kunnen samenwerken met het maatschappelijk krachtenveld om hun doelen te bereiken en hoe je kunt sturen op publieke waarde. Deze masterclass combineert interactieve hoorcolleges over bestuur en organisatie met praktische oplossingen voor concrete vragen.

 • Casuïstiek & praktijkvoorbeelden B (online)

  In een tweede, korte online bijeenkomst verdiep je opnieuw je eigen casuïstiek, met de nadruk op praktijkvoorbeelden en concrete uitdagingen.

 • Masterclass 3 - Persoonlijk leiderschap en professionele rollen

  Om effectief sturing te kunnen geven en leiding te kunnen geven binnen verenigingen, is competentie en professionaliteit van essentieel belang. In de derde masterclass zullen Professor Paul Boselie en Marlot Kuiper de dynamiek bespreken tussen persoonlijk leiderschap en professionele rollen binnen verenigingen. Je leert hoe je competenties kunt inzetten binnen verenigingen.

 • Masterclass 4 - Prestatielogica en professionele logica

  In de vierde en laatste masterclass komen alle behandelingen samen. Gedurende een afsluitende tweedaagse sessie, onder leiding van Professor Mirko Noordegraaf en Scott Douglas, ga je de spanning tussen prestatielogica en professionele logica onderzoeken. Je leert hoe je sturing kunt geven aan meetbare resultaten en hoe je strategische uitdagingen binnen je eigen vereniging kunt aanpakken. Deze tweedaagse masterclass biedt een gestructureerde combinatie van interactieve lezingen en praktische oplossingen voor leiderschap en governance binnen verenigingen.

  Masterclass 4 is een tweedaagse exclusieve bijeenkomst in het Academiegebouw, inclusief aansluitend diner en hotelovernachting in het nabijgelegen Court Hotel. Op vrijdag 22 november vindt de certificaatuitreiking plaats.

Overzicht

Datum

Onderdeel

Tijd

Locatie

Bijzonderheden

27 september 2024

Masterclass 1 - Leiderschap binnen verenigingen

10.00 - 20.00 uur

Utrecht

 

17 oktober 2024

Casuïstiek & praktijkvoorbeelden A

15.00 - 18.00 uur

Online

 

14 november 2024

Masterclass 2 - Het Maatschappelijk Krachtenveld

10.00 - 20.00 uur

Utrecht

 

15 november 2024

Masterclass 2 - Het Maatschappelijk Krachtenveld

10.00 - 16.00 uur

Utrecht

 

23 januari 2025

Casuïstiek & praktijkvoorbeelden B

15.00 - 18.00 uur

Online

 

13 maart 2025

Masterclass 3 - Persoonlijk leiderschap en professionele rollen

10.00 - 18.00 uur

Utrecht

 

24 april 2025

Masterclass 4 - Prestatielogica en professionele logica

10.00 - 20.00 uur

Utrecht

Inclusief diner en hotelovernachting

25 april 2025

Masterclass 4 - Prestatielogica en professionele logica + certificaatuitreiking

10.00 - 16.00 uur

Utrecht

 

Locaties

De bijeenkomsten vinden plaats op de internationale campus van de Universiteit Utrecht (gratis parkeren). De afsluitende bijeenkomst vindt plaats in het Academiegebouw in de binnenstad van Utrecht.

Masterclass 4

Masterclass 4 is een tweedaagse exclusieve bijeenkomst en vindt plaats in het Academiegebouw. Na de eerste dag vindt aansluitend een diner plaats en een hotelovernachting in het nabijgelegen Court Hotel. Dit is inbegrepen in de prijs.

Programmacoördinator

Dr. Arnold Wilts

Dr. Arnold Wilts
 • Arnold Wilts is universitair docent en expert op het gebied van organisatietheorie, stakeholdersamenwerking en kwalitatieve onderzoeksmethoden.

Gastspreker

Prof. dr. Maarten van Bottenburg

Prof. dr. Maarten van Bottenburg
 • Maarten van Bottenburg is hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Universiteitsbreed is hij trekker van het focusgebied Sport & Society.

Gastspreker

Dr. Karin Geuijen

Dr. Karin Geuijen
 • Dr. Karin Geuijen is universitair docent aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap en expert op het gebied van Public Governance and Management.

Gastspreker

Dr. Maikel Waardenburg

Dr. Maikel Waardenburg
 • Maikel Waardenburg is als universitair hoofddocent verbonden aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Zijn onderzoek concentreert zich op publiek-private interacties en samenwerkingsvraagstukken. Centrale thema’s in zijn onderzoek zijn: publiek-private interacties, systeemverandering en organisatieverandering.

Gastspreker

Prof. dr. Paul Boselie

Prof. dr. Paul Boselie
 • Paul Boselie (PhD, MSc) is Professor in Bestuur & Organisatie (i.h.b. vraagstukken van dienstverlenende organisaties met een publieke functie) aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap.

Gastspreker

Dr. Marlot Kuiper

Dr. Marlot Kuiper
 • Marlot Kuiper is assistent-professor Public Management aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap

Gastspreker

Prof. dr. Mirko Noordegraaf

Prof. dr. Mirko Noordegraaf
 • Prof. dr. Mirko Noordegraaf (1969) is als hoogleraar Publiek Management verbonden aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht.

Gastspreker

Dr. Scott Douglas

Dr. Scott Douglas
 • Scott Douglas is expert in de prestaties van samenwerkingen. Hij onderzoekt de prestaties van samenwerkingen tussen overheden, bedrijven, en maatschappelijke organisaties bij de aanpak van complexe problemen als laaggeletterheid, radicalisering, kindermishandeling en overgewicht.

Prijs

Deelname aan dit programma kost €4875. Leden van De Nederlandse Associatie betalen een gereduceerd tarief van €3900.

Toelatingseisen

 • De cursus vereist geen specifieke vooropleiding, maar er wordt uitgegaan van hbo/wo werk- en denkniveau.
 • Aantoonbare werkervaring binnen de strategische bedrijfsvoering van Nederlandse branche-, beroeps- en belangenorganisaties, federaties, fondsen en bonden.

Groepsgrootte

We streven naar een minimale groepsgrootte van 15 deelnemers. De cursus staat open voor maximaal 18 deelnemers.

Certificaat

Deelnemers ontvangen na afloop een certificaat van deelname.

Kennismaking

Na inschrijving neemt programmacoördinator Arnold Wilts contact met je op voor een kort online kennismakinggesprek.

Aanmelden

Klik hieronder op de knop om je aan te melden voor deze opleiding. Je wordt vervolgens gevraagd om een account aan te maken. Hiermee kun je de voortgang van jouw aanmelding eenvoudig volgen.

Vragen?

Hanneke Plugge

Hanneke Plugge

Volg ons via: