Samenwerking
De uitvoering van het programma is in handen van het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Eredivisie CV.
‘Leiderschap in Sport: maatschappelijke waarde(n) in het betaald voetbal’ is een leergang van zes maanden gericht op MVO-managers van Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-clubs. Binnen het programma buigen we ons over de rol van de MVO- / maatschappelijk manager, trends en ontwikkelingen, competenties en persoonlijk leiderschap.
Deze leergang is ontwikkeld voor MVO-managers van Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-clubs.
Na afronding van deze leergang:
De uitvoering van het programma is in handen van het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Eredivisie CV.
Het programma biedt inzicht in de spanningen binnen de club waarmee gewerkt wordt en biedt mogelijkheden om de competenties in de professionele rol van MVO-manager te vergroten. Gemeenschappelijke bijeenkomsten onder leiding van inspirerende sprekers worden afgewisseld met een individueel leertraject op basis van individuele leerdoelen en groepsopdrachten.
Tijdens de leergang staan de volgende relevante thema’s centraal:
Deelnemers worden beoordeeld via:
Voor deze cursus geldt een aanwezigheids- en participatieverplichting. Eventuele afwezigheid moet vooraf worden toegelicht en als dat niet mogelijk is achteraf worden verklaard.
Elke deelnemer moet alle opdrachten hebben gemaakt en een voldoende hebben behaald om in aanmerking te komen voor het certificaat.
Voor de cursus geldt een totale tijdsinvestering van 124 uur.
Datum | Bijeenkomst | Tijd |
---|---|---|
15 & 16 januari 2024 | Masterclass waardecreatie, impact en de rol(len) van MVO manager | 10.00 - 17.00 uur / 10:00 - 16:00 uur |
19 februari 2024 | Masterclass organisatieverandering | 10.00 - 17.00 uur |
12 maart 2024 | Skills Lab storytelling | 10.00 - 17.00 uur |
2 & 3 april 2024 | Masterclass weerstand en persoonlijke ontwikkeling | 10.00 - 17.00 uur / 10:00 - 16:00 uur |
15 mei 2024 | Intervisie | 10.00 - 17.00 uur |
13 juni 2024 | Presentatie groepsopdracht en afsluiting met certificaatuitreiking | 10.00 - 17.00 uur |
De leergang vindt plaats in regio Utrecht: bij de Universiteit Utrecht of de Eredivisie CV / KNVB Campus in Zeist.
Hierbij introduceren we alvast diverse docenten en sprekers, deze lijst wordt komende weken compleet gemaakt met o.a. enkele gastsprekers.
Dr. Jan-Willem van der Roest
Dr. Jan-Willem van der Roest werkt als academisch adviseur en universitair docent bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Jan-Willem heeft zich gespecialiseerd in de maatschappelijke waarde van topsport. Daarnaast heeft hij meerdere organisatiekundige onderzoeken uitgevoerd binnen de topsport.
Marion van der Geest
Marion van der Geest is manager van PSfm traint. Ze is gespecialiseerd in neurosales, overtuigen en leiderschaps-communicatie. Dankzij haar jarenlange ervaring in de retail en sales is zij een geloofwaardige en effectieve sparringpartner voor organisaties die het beste uit hun mensen willen halen. Het kunnen vertalen van een business strategie naar een succesvolle training beschouwt Marion als een van haar sterke punten.
Prof dr. Maarten van Bottenburg
Prof dr. Maarten van Bottenburg is hoogleraar Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Universiteitsbreed is hij trekker van het focusgebied Sport & Society. Van Bottenburg verricht inmiddels dertig jaar wetenschappelijk onderzoek en advieswerk op sportgebied. Rode draad in zijn werk is de vraag hoe sport zich ontwikkelt als maatschappelijk verschijnsel, welke publieke waarden en vraagstukken daarmee in verband staan, en hoe en waarom het organiseren en het besturen van sport hierop impact hebben.
Sofie van den Hombergh MSc
Sofie van den Hombergh werkt als trainer en adviseur professionele vaardigheden bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Ze is coördinator van het programma sociale en professionele academische vaardigheden. Sofie richt zich op het ontwikkelen, verzorgen en onderzoeken van integrale en impactvolle professionele sociale en academische vaardigheidstrainingen en -programma’s, zowel in de bachelor- en masterprogramma’s van USBO als in haar executive programma’s en via externe adviesopdrachten.
Dr. Maikel Waardenburg
Maikel Waardenburg is als universitair hoofddocent verbonden aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Zijn onderzoek concentreert zich op publiek-private interacties en samenwerkingsvraagstukken, in het bijzonder gericht op een vitale samenleving en kwetsbare groepen. Centrale thema’s in zijn onderzoek zijn: publiek-private interacties, systeemverandering en organisatieverandering. Zijn onderzoek richt zich met name op vraagstukken rond sociale inclusie en publieke gezondheid, toegespitst op het sociaal domein en de sportsector. Maikel is coördinator van het masterprogramma Organisaties, Verandering en Management.
Drs. Martijn van der Spek
Martijn van der Spek werkt als senior consultant, coach en programmaleider bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO), van de Universiteit Utrecht. Als consultant is hij verbonden aan USBO Advies, de ‘maatwerkafdeling’ van USBO. Hij werkt aan organisatieadvies- en ontwikkeltrajecten voor organisaties in de profit en non-profit sector. Hij coacht (senior) functionarissen op verschillende issues, zoals de ontwikkeling van effectief leiderschap, rolconsultatie, teambuilding, loopbaanadvies, moeilijke werkrelaties, conflictmanagement etc.
Het programma gaat van start met 15-20 deelnemers, die op dit moment een sturende en coördinerende rol hebben in publieke waarde(n)creatie in het betaald voetbal. Selectie vindt verder plaats op basis van een (online) aanmeldformulier waarin de motivatie en de eigen leerdoelen door de deelnemer naar voren worden gebracht.
Na de intakeprocedure (eind november/begin december 2023, door Jan-Willem van der Roest en Aukje Geubbels) vindt met iedere kandidaat een intakegesprek plaats om de motivatie en eigen leerdoelen te bespreken.
Voor het opleidingsprogramma hanteren we een bijdrage van € 3.250 per deelnemer. Hierin zit inbegrepen:
Bij een succesvolle afronding van het programma ontvang je een certificaat van de Universiteit Utrecht.
Neem contact op met een van de programmacoördinatoren.
Neem contact op met de projectassistent.