Leiderschap in Cultuur Zeeland (LinC Zeeland)

  • Duur8 maanden
  • Startmoment4 november 2024
  • VoertaalNederlands
  • OnderwijsvormOp locatie
  • DiplomeringCertificaat
  • Prijs€2.800

Leiderschap in Cultuur Zeeland (LinC Zeeland) is leerprogramma van acht maanden voor professionals uit de culturele sector, die werkzaam zijn binnen de provincie Zeeland en zich verder willen ontwikkelen tot innovatieve (zakelijk) leiders. Binnen het programma werken we intensief aan thema’s als persoonlijk leiderschap, organisatiedynamiek, innovatie, cultureel ondernemerschap, politieke vaardigheden en lobby, en publieksontwikkeling; waarbij we de verbinding maken van het culturele veld naar de samenleving in al haar facetten.

Doelgroep

De deelnemers aan LinC Zeeland zijn werkzaam aan de zakelijke kant van de culturele sector binnen de provincie Zeeland. Ze hebben de ambitie en potentie om de sector te veranderen en vernieuwen door er actief aan bij te dragen.

Het programma is geschikt voor zowel mensen in dienst als ZZP-ers. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende disciplines binnen het culturele veld. Juist de rijkheid aan diversiteit is een meerwaarde en draagt bij aan een breed en leerzaam traject voor de deelnemers en versterking van het netwerk.

Leerdoelen

Tijdens het programma werken we intensief aan diverse thema’s: persoonlijk leiderschap, organisatiedynamiek, innovatie, cultureel ondernemerschap, politieke vaardigheden en lobby, en publieksontwikkeling; waarbij we de verbinding maken van het culturele veld naar de samenleving in al haar facetten.

Samenwerking

De uitvoering van het programma is in handen van het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. Het programma wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Netwerk

LinC staat voor het opdoen van de nieuwste inzichten, reflectie, kennisdeling en inspiratie. Met onze programma’s creëren we netwerken. Deelnemers worden aangesloten op het landelijk netwerk van LinC-professionals en vormen zelf ook een regionaal kennisnetwerk. Samen werken we aan nieuwe verbindingen tussen instellingen, disciplines, cultuur en samenleving en aan een vitale, slagvaardige en financieel gezonde sector.

LinC Zeeland is onderdeel van een serie internationale, landelijke en regionale LinC-edities. Alumni van het programma kunnen lid worden van Club LinC, de alumnivereniging die het netwerk onderhoudt en diverse activiteiten voor haar leden organiseert.

“LinC Zee is er voor culturele leiders die willen werken aan hun leiderschap, visie en innovatief vermogen.”

Opzet

LinC Zeeland is ervarings- en actiegericht. Gastdocenten en ervaringsdeskundigen reiken je stof aan waarmee je als deelnemer zelf en in teams praktisch aan de slag gaat. Je wordt uitgedaagd om kritisch naar jezelf en je eigen beroepspraktijk te kijken, maar ook het uitwisselen van kennis en ervaringen met andere deelnemers is van groot belang.

Binnen het programma bouwen we vanuit persoonlijk leiderschap en met oog voor de bredere context, het systeem, aan de tools die nodig zijn als leider in de culturele sector.

Programma

Het programma is opgebouwd uit verschillende onderdelen:

  • Labs

    Tijdens zes Labs ontvang je kennis over actuele thema’s en vraagstukken die van invloed zijn op de zakelijke kant van het culturele veld. De Labs zijn interactief van aard en zijn een combinatie van inhoud, inspiratie, kennis en vaardigheden. Onderwerpen van de Labs zijn o.a. persoonlijk leiderschap, organisatiedynamiek, innovatie, cultureel ondernemerschap, politieke vaardigheden en lobby, en publieksontwikkeling.

  • Persoonlijke ontwikkeling

    Je werkt tijdens LinC Zeeland aan je persoonlijke effectiviteit en leervragen o.a. door middel van individuele coaching. Iedere deelnemer wordt gekoppeld aan een coach, waar hij of zij drie individuele gesprekken mee zal hebben. De deelnemer brengt zelf een leervraag in.

  • Interventuretraject

    In teams ga je samenwerken aan complexe vraagstukken uit het Zeeuwse culturele veld in opdracht van externe partijen.

Tijdsinvestering

De Labs, de individuele coaching en deelname aan het Interventuretraject zijn verplichte programma-onderdelen van LinC Zeeland. Gemiddeld ben je als deelnemer in acht maanden een halve dag in de week met het programma bezig. We raden alle deelnemers aan om de maandagen binnen het LinC programma vrij te houden. Dit in verband met zelfstudie en voorbereiding, bezoeken aan elkaar en zodat iedereen op hetzelfde moment ruimte heeft in de agenda’s en in subgroepen bijeen kan komen.

Voor het Interventure-onderdeel besluiten deelnemers gedurende het programma zelf wanneer zij bijeenkomen, maar we raden hierbij de maandag aan. Het Interventuretraject start in februari (Lab 3) en loopt tot en met het afrondende Lab 6. De nog niet geplande maandagen van november – juni zul je hier dus grotendeels mee bezig zijn.

Data

   

Lab 1 - Persoonlijk leiderschap

4 en 5 november 2024

09:30 - 17:30 uur

Individuele coaching

november 2024

1 uur

Lab 2 – Organisatiedynamiek

9 december 2024

09:30 - 17:30 uur

Lab 3 – Cultureel ondernemerschap

3 februari 2025

09:30 - 17:30 uur

Individuele coaching

februari 2025

1 uur

Lab 4 – Innovatie en veranderen

17 maart 2025

09:30 - 17:30 uur

Lab 5 – Publieksverbreding

12 mei 2025

09:30 - 17:30 uur

Individuele coaching

mei 2025

1 uur

Lab 6 – Lobby en politieke vaardigheden & afronding + certificaatuitreiking

16 en 17 juni 2025

09:30 - 17:30 uur

Locatie

Ieder Lab vindt plaats op een andere plek in het culturele veld in Zeeland ter inspiratie en versterking van het netwerk.

De verschillende gastsprekers en ervaringsdeskundigen die worden betrokken bij het programma komen vanuit heel Nederland. Zo integreren we het bedrijfsleven, de culturele sector, universiteiten, gemeente, provincie en politiek binnen het programma.

Programmateam

Drs. Marcella Ponsen

Drs. Marcella Ponsen

Programmateam

Drs. Paul Adriaanse

Drs. Paul Adriaanse

Toelatingsvoorwaarden

Je werkt in de culturele sector binnen de provincie Zeeland of wil graag een carrièreswitch maken naar het culturele veld. Je hebt de ambitie en potentie om de sector te veranderen en vernieuwen door er actief aan bij te dragen.

Als deelnemer aan LinC Zeeland:

  • Heb je een brandende motivatie om het leerprogramma te willen volgen.
  • Sta je open voor en ben je bereid om te leren, om standpunten, meningen en andere mentale modellen ter discussie te stellen, je handelingsrepertoire uit te breiden en ben je bereid om nieuwe werk- en denkwijzen uit te proberen.
  • Ben je bereid je eigen kennis en ervaring te delen. Met elkaar vormen de deelnemers een divers nieuw platform waarop alle kennis van de regio samenkomt, besproken kan worden en verder wordt ontwikkeld.
  • Wil je in je eigen ontwikkeling en die van de culturele en creatieve sector investeren en ben je hiervoor bereid om genereus om te gaan met je netwerk en diensten.
  • Beschik je over de creativiteit en het innovatieve vermogen om buiten de grenzen van je eigen werkcontext en vraagstukken te kijken.
  • Heb je voldoende tijd om het programma te volgen (reken op ongeveer een halve dag per week) en ben je aanwezig bij de verplichte bijeenkomsten.

Aanmelddeadline

Je kan je tot en met maandag 23 september aanmelden voor dit programma.

Intakeprocedure

Vooraf vindt een gezamenlijk intakegesprek plaats, om te kijken of het programma aansluit op jouw ervaring en opleidingswensen.

Op basis van de intakegesprekken wordt een zo divers mogelijke groep van maximaal 10 deelnemers samengesteld. Definitieve inschrijving volgt daarna. De intakegesprekken vinden plaats op donderdag 3 en vrijdag 4 oktober.

Kosten

Eigen bijdrage 2800,-. Middels diverse individuele arrangementen kan het mogelijk zijn een deel van de kostprijs vergoed te krijgen, bijvoorbeeld via Werktuig PPO, Fonds Podiumkunsten, je eigen gemeente of lokale fondsen.

Certificaat

Bij een succesvolle afronding van het programma ontvang je een certificaat van de Universiteit Utrecht.

Aanmelden

Meld je hier aan

Vragen?

Judy Sterkenburg

 Judy Sterkenburg

Volg ons via: