Leiderschap in Cultuur Zeeland en Brabant (LinC ZeeBra)

 • Duuréén jaar
 • StartmomentDatum volgt nog
 • VoertaalNederlands
 • OnderwijsvormOp locatie
 • DiplomeringCertificaat
 • Prijs€3.000

Leiderschap in Cultuur Zeeland en Brabant (LinC ZeeBra) is een eenjarig leerprogramma voor professionals uit de culturele sector, die werkzaam zijn binnen de provincies Zeeland en Noord-Brabant en zich verder willen ontwikkelen tot innovatieve (zakelijk) leiders. Binnen het programma werken we intensief aan thema’s als persoonlijk leiderschap, waardecreatie en impact, innovatie en verandering; waarbij we de verbinding maken van het culturele veld naar de samenleving in al haar facetten.

Doelgroep

De deelnemers aan LinC ZeeBra zijn werkzaam aan de zakelijke kant van de culturele sector binnen de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Ze hebben de ambitie en potentie om de sector te veranderen en vernieuwen door er actief aan bij te dragen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende disciplines binnen het culturele veld. Juist de rijkheid aan diversiteit is een meerwaarde en draagt bij aan een breed en leerzaam traject voor de deelnemers en versterking van het netwerk.

Gezien het interactieve karakter van het traject kunnen in totaal maximaal 20 deelnemers per leergang deelnemen: 10 uit Zeeland en 10 uit Noord-Brabant. Dit om oog te kunnen blijven houden voor het persoonlijke leren en ontwikkelen en hierop gerichte feedback te kunnen geven.

Leerdoelen

Tijdens het programma werken we intensief aan diverse thema’s: persoonlijk leiderschap als zakelijk leider, waardecreatie en impact, innovatie en verandering, business planning en validatie, partnerschappen en public affairs; waarbij we de verbinding maken van het culturele veld naar de samenleving in al haar facetten.

Samenwerking

De uitvoering van het programma is in handen van het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. Het programma wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland, Cultuurkwadraat en Kunstloc Brabant, in samenwerking met Brabant C.

Netwerk

LinC staat voor het opdoen van de nieuwste inzichten, reflectie, kennisdeling en inspiratie. Met onze programma’s creëren we netwerken. Deelnemers worden aangesloten op het landelijk netwerk van LinC-professionals en vormen zelf ook een regionaal kennisnetwerk. Samen werken we aan nieuwe verbindingen tussen instellingen, disciplines, cultuur en samenleving en aan een vitale, slagvaardige en financieel gezonde sector.

LinC ZeeBra is onderdeel van een serie internationale, landelijke en regionale LinC-edities. Alumni van het programma kunnen lid worden van Club LinC, de alumnivereniging die het netwerk onderhoudt en diverse activiteiten voor haar leden organiseert.

“LinC ZeeBra is er voor culturele leiders die willen werken aan hun leiderschap, visie en innovatief vermogen.”

Opzet

LinC ZeeBra is ervarings- en actiegericht. Gastdocenten en ervaringsdeskundigen reiken je stof aan waarmee je als deelnemer zelf en in teams praktisch aan de slag gaat. Je wordt uitgedaagd om kritisch naar jezelf en je eigen beroepspraktijk te kijken, maar ook het uitwisselen van kennis en ervaringen met andere deelnemers is van groot belang.

Programma

Het programma is opgebouwd uit verschillende onderdelen:

 • Labs

  Tijdens acht Labs van twee dagen ontvang je kennis over actuele thema’s en vraagstukken die van invloed zijn op de zakelijke kant van het culturele veld. De Labs zijn interactief van aard en zijn een combinatie van inhoud, inspiratie, kennis en vaardigheden. Onderwerpen van de Labs zijn o.a. persoonlijk leiderschap als zakelijk leider, nieuwe business- en financieringsmodellen, partnerschappen en public affairs, innovatie, marketing en publieksontwikkeling.

 • Persoonlijke ontwikkeling

  Je werkt tijdens LinC ZeeBra aan je persoonlijke effectiviteit en leervragen door middel van begeleide intervisiebijeenkomsten.

 • Interventures

  In teams ga je samenwerken aan complexe vraagstukken uit het (regionale) culturele veld in opdracht van externe partijen. LinC-alumni uit eerdere edities worden betrokken bij het programma als klankbord en aandrager van de zogenaamde Interventure-opdrachten.

Tijdsinvestering

De Labs, intervisiebijeenkomsten en deelname aan het Interventure-onderdeel zijn verplichte programma-onderdelen van LinC ZeeBra. Gemiddeld ben je als deelnemer gedurende het jaar een dag in de week met het programma bezig. We raden alle deelnemers aan om de maandagen binnen het LinC programma vrij te houden. Dit in verband met zelfstudie en voorbereiding, bezoeken aan elkaar en zodat iedereen op hetzelfde moment ruimte heeft in de agenda’s en in subgroepen bijeen kan komen.

Voor het Interventure-onderdeel besluiten deelnemers gedurende het programma zelf wanneer zij bijeenkomen, maar we raden hierbij de maandag aan. Het Interventuretraject start in januari en loopt tot en met het afrondende Lab 8. De nog niet geplande maandagen van januari – juli zul je hier dus grotendeels mee bezig zijn.

Data

Wil je op de hoogte blijven van dit programma? Meld je dan aan via het onderstaande interesseformulier.

Houd me op de hoogte

Bijeenkomsten

   

Lab 1 - Introductie lab

 

10:00 - 18:00 uur

Lab 2 – Persoonlijk leiderschap

 

10:00 - 18:00 uur

Intervisie I

 

10.00 – 13.00 uur

Lab 3 – Organisatiedynamiek, waardecreatie & impact

 

10.00 – 18.00 uur

Intervisie II

 

10.00 – 13.00 uur

Lab 4 – Innovatie en verandering (en start Interventuretraject)

 

10.00 – 18.00 uur

Lab 5 – Businessplanning en verdienmodellen

 

10.00 – 18.00 uur

Intervisie III

 

10.00 – 13.00 uur

Lab 6 – Strategische samenwerking en politieke vaardigheden

 

10.00 – 18.00 uur

Lab 7 – Marketing en publieksontwikkeling (De toekomst van de sector)

 

10.00 – 18.00 uur

Lab 8 – Afrondende Lab

 

10.00 – 18.00 uur

Certificaatuitreiking

  

Locatie

Verschillende locaties in Zeeland en Noord-Brabant. De exacte locaties volgen.

Programmateam

Drs. Marcella Ponsen

Drs. Marcella Ponsen

Programmateam

Drs. Paul Adriaanse

Drs. Paul Adriaanse

Toelatingsvoorwaarden

Je hebt minimaal vier jaar relevante werkervaring en je wilt je skills op het gebied van zakelijk leiderschap ontwikkelen. Je werkt in de culturele sector binnen de provincie Zeeland of Brabant of wil graag een carrièreswitch maken naar het culturele veld. Je hebt de ambitie en potentie om de sector te veranderen en vernieuwen door er actief aan bij te dragen. Je hebt een hbo- of universitaire opleiding gedaan of hebt een vergelijkbaar denk- en werkniveau.

Als deelnemer aan LinC ZeeBra:

 • Heb je een brandende motivatie om het leerprogramma te willen volgen.
 • Sta je open voor en ben je bereid om te leren, om standpunten, meningen en andere mentale modellen ter discussie te stellen, je handelingsrepertoire uit te breiden en ben je bereid om nieuwe werk- en denkwijzen uit te proberen.
 • Wil je in je eigen ontwikkeling en die van de culturele en creatieve sector investeren en ben je hiervoor bereid om genereus om te gaan met je netwerk en diensten.
 • Beschik je over de creativiteit en het innovatieve vermogen om buiten de grenzen van je eigen werkcontext en vraagstukken te kijken.
 • Heb je voldoende tijd om het programma te volgen (reken op ongeveer één dag per week) en ben je aanwezig bij de verplichte bijeenkomsten.

Intakeprocedure

Vooraf vindt een gezamenlijk intakegesprek plaats, om te kijken of het programma aansluit op jouw ervaring en opleidingswensen.

Op basis van de intakegesprekken wordt een zo divers mogelijke groep van maximaal 20 deelnemers samengesteld, 10 uit Zeeland en 10 uit Noord-Brabant. Definitieve inschrijving volgt daarna.

Kosten

Eigen bijdrage 3000,-. Middels diverse individuele arrangementen kan het mogelijk zijn een deel van de kostprijs vergoed te krijgen, bijvoorbeeld via Werktuig PPO, Fonds Podiumkunsten, je eigen gemeente of lokale fondsen.

Certificaat

Bij een succesvolle afronding van het programma ontvang je een certificaat van de Universiteit Utrecht.

Vragen?

Wiebke de Jongh

Wiebke de Jongh

Volg ons via: