Leergang en -netwerk voor AI governance professionals
Aanleiding
Met de razendsnelle opkomst van Artificiële Intelligentie (AI) bevinden we ons middenin een nieuwe informationele revolutie. De mogelijkheden van AI lijken onbegrensd, maar brengen tegelijkertijd ook nieuwe risico’s met zich mee. De vraag naar professionals met zowel brede als verdiepende kennis van AI wordt steeds groter en belangrijker, en bestaat er een groeiende behoefte aan specialisten die de schakel kunnen vormen tussen organisaties en de AI-toezichthouder(s).
Vergroot jouw AI-literacy
In deze leergang leer je onder begeleiding van gespecialiseerde docenten over de (on)mogelijkheden van de huidige en toekomstige AI-technologie, de mogelijke impact op organisaties en maatschappij, en de betekenis en impact van nieuwe regulering voor compliance, governance, control, handhaving en aansprakelijkheid. Je duikt samen met andere AI-professionals in de juridische, organisatorische én ethische aspecten die gepaard gaan met de ontwikkeling en toepassing van AI. Na afronding maak je deel uit van een community waarbinnen doorlopend kennis en ervaringen worden uitgewisseld.
Doelgroep
AI- en privacy compliance/governance professionals; FG’s; bedrijfsjuristen; advocaten; AI-ontwikkelaars; datawetenschappers; statistici; ethici; ambtenaren; managers van bedrijven waarbinnen AI wordt ontwikkeld of toegepast; academici.
Leerdoelen
Aan het eind van de basisleergang (2 dagen):
- Weet je hoe AI ethisch en betekenisvol kan worden ingezet;
- Ken je de hoofdlijnen van de huidige en aanstaande AI-regulering;
- Kun je organisaties helpen met het implementeren van AI-regulering;
- Kun je bijdragen aan “AI-literacy” en bewustzijn creëren binnen en buiten de organisatie op dat vlak;
- Kun je functioneren als eerste aanspreekpunt voor de AI-toezichthouders bij vragen of klachten.
Leernetwerk
Na de leergang krijg je toegang tot een community waarbinnen doorlopend kennis en ervaringen worden uitgewisseld. Periodiek zijn er intervisiebijeenkomsten en worden er specialisatiemodules ontwikkeld om je kennis op diverse gebieden te verdiepen.
Uniek aan deze leergang
Interdisciplinair perspectief op AI
De leergang biedt een multidisciplinaire benadering van AI, waarbij deelnemers worden ondergedompeld in technische, juridische, organisatorische en ethische aspecten van AI, waardoor ze een breed begrip ontwikkelen van de impact van AI op diverse gebieden.
Praktijkgerichte benadering
De leergang integreert theoretische kennis met praktijkvoorbeelden en casestudy’s, waardoor deelnemers relevante vaardigheden en inzichten kunnen verwerven die direct toepasbaar zijn in hun professionele omgeving.
Community en kennisuitwisseling
De leergang ondersteunt en begeleidt dat deelnemers van elkaar leren. Na afronding van de basisleergang worden deelnemers onderdeel van een actieve community (leernetwerk) waarin ze kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. Dit biedt een waardevol netwerk voor voortdurende professionele ontwikkeling en ondersteuning tegen de achtergrond van voortdurend wijzigende technologie en wetgeving.
Deskundige docenten op academisch niveau
De opleiding wordt geleid door gespecialiseerde docenten met uitgebreide ervaring in verschillende aspecten van AI. Daarnaast dragen gastdocenten uit het werkveld bij aan een actueel en praktijkgericht curriculum.
Flexibiliteit in certificering
De opleiding biedt flexibiliteit door middel van certificering van behaalde onderdelen via Edubadges.
Samensmelting van praktijkkennis en wetenschappelijk onderzoek
De inhoud staat in contact met actueel wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek en praktijk helpen elkaar in een wederzijdse verbinding.
Tijdsinvestering
- 2 bijeenkomsten van een werkdag.
Opzet
In kleine groepen bestaande uit deelnemers met diverse achtergronden sta je onder regie van gespecialiseerde docenten stil bij de juridische, technische, organisatorische en ethische aspecten die gepaard gaan met de ontwikkeling en toepassing van AI. Dat gebeurt aan de hand van een voorbeeldcasus en problemen uit jouw eigen praktijk.
Overzicht
Datum | Onderdeel | Tijdstip | Locatie |
---|---|---|---|
Vr 4 apr 2025 | Bijeenkomst 1 | 09.00 - 17.00 uur | Utrecht, binnenstad |
Vr 11 apr 2025 | Bijeenkomst 2 | 09.00 - 17.00 uur | Utrecht, binnenstad |
Programmacoördinator
Mr. dr. Roeland de Bruin LLM
Roeland de Bruin is universitair docent binnen het departement Rechtsgeleerdheid. Roelands onderzoek en onderwijs concentreert zich rond het thema ‘regulering van innovatie’. Hij is gepromoveerd op regulering van innovatie op het gebied van zelfrijdende auto’s, waarbij hij heeft onderzocht wat de invloed kan zijn van de regels omtrent privacy en aansprakelijkheid op innovatie en acceptatie van AI als toegepast in autonome voertuigen. Daarnaast is Roeland senior advocaat bij Kienhuis Legal, waar hij adviseert, contracteert en procedeert op het snijvlak van recht en (AI-)innovatie.
- r.w.debruin@uu.nl
- Bekijk profiel
Docent
Eduard Lievens
Eduard Lievens is in 1984 afgestudeerd In het Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Leiden. Zijn afstudeerscriptie beschreef de juridische aspecten van het inbreken in computersystemen. Na een tijd als bedrijfsjurist bij Multihouse te hebben gewerkt is hij in 1989 beëdigd als advocaat en als IT advocaat zowel zelfstandig als in de functie van partner bij Kennedy van der Laan en Cordemeyer & Slager werkzaam geweest.
Eduard is lid van de VIRA en heeft als nevenfuncties als rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Den Haag en arbiter bij de Stichting Geschillen Oplossing Automatisering gewerkt. Tegenwoordig is Eduard als advocaat verbonden aan KienhuisLegal.
Toelatingseisen
Er wordt uitgegaan van hbo/wo werk- en denkniveau. De leergang staat open voor maximaal 25 deelnemers.
Certificering
Je ontvangt na afloop een certificaat van deelname. Het succesvol afronden van de onderdelen uit de leergang resulteert daarnaast in het behalen van gecertificeerde Edubadges.