Internationale energiepolitiek

 • LocatieUtrecht
 • Duur14.00 - 20.00 uur
 • StartmomentDatum volgt nog
 • VoertaalNederlands
 • OnderwijsvormOp locatie
 • DiplomeringCertificaat
 • Prijs695

De internationale energiemarkt is aan grote veranderingen onderhevig. Na jarenlange stabiliteit en leveringszekerheid zijn de omstandigheden abrupt gekeerd. De capaciteit van het stroomnet zit aan de maximale grens en de levering van gas is onzeker en gaat gebukt onder grote prijsschommelingen. Dit heeft grote gevolgen voor talloze betrokkenen. Energieproducenten zien hun business model veranderen, beleidsmakers moeten zich verdiepen in tot nu toe onbekende parameters, ondernemers worden geconfronteerd met onzekerheden die van invloed zijn op de continuïteit van de bedrijfsvoering, consumenten zien rekeningen oplopen en vragen zich af wat de energietransitie voor hun gaat betekenen.

In een paar jaar tijd is Nederland veranderd van een producent met riante eigen gasvoorwaarden naar een afnemer op de energiemarkt die te maken heeft met nieuwe energiebronnen en nieuwe handelspartners. Hoe kunnen we deze internationale ontwikkelingen begrijpen en er vat op krijgen?

In deze workshop gaan Marloes Beers, Christianne Smit en Wieger Bakker van de Universiteit Utrecht nader in op de ontwikkelingen in de internationale energiemarkt.

Doelgroep

 • Beleidsmakers bij overheden en energiebedrijven
 • Strategen en scenarioplanners bij ondernemingen
 • Journalisten en overige vakmatig geïnteresseerden in energiebeleid

Leerdoelen

Deelnemers:

 • krijgen inzicht in de historische achtergronden en de actuele omstandigheden van de veranderende Europese energiemarkt.
 • leren de totstandkoming van energiepolitiek en -beleid te doorgronden en te vertalen naar scenario’s voor de komende periode.

Als deelnemer ontvang je handvatten in de vorm van historische perspectieven en theoretische inzichten, wissel je ervaringen uit met andere deelnemers aan de hand van casuïstiek en verken je nieuwe scenario’s o.l.v. de programmaleiders. Je leert de huidige situatie op de internationale energiemarkt beter begrijpen, zodat je afgewogen keuzes kunt maken over toekomstig energiebeleid en de gevolgen daarvan.

Na de workshop ontvang je een certificaat van deelname.

Datum

Datum is nog niet bekend.

Locatie

Belle van Zuylenzaal in het Academiegebouw (Domplein 29, Utrecht)

Programmacoördinator

Dr. Christianne Smit

Dr. Christianne Smit

Programmacoördinator

Dr. Marloes Beers

Dr. Marloes Beers
 • Dr. Marloes Beers is Universitair Docent en Onderzoeker in de Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen. Haar onderzoek richt zich op de geschiedenis van energiepolitiek van de EU.

Programmacoördinator

Prof. Dr. Wieger Bakker

Prof. Dr. Wieger Bakker
 • Wieger Bakker is als hoogleraar Maatschappijgericht Hoger Onderwijs verbonden aan de faculteit, Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO) en het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO).

Toelatingsvoorwaarden

De leergang heeft een academisch werk- en denkniveau. Ervaring met strategische energievraagstukken en/of energiebeleid is een pre om de leerdoelen optimaal tot z’n recht te laten komen.

Intakegesprek

Vooraf vindt een telefonisch intakegesprek plaats om te kijken of het programma aansluit op jouw ervaring en/of opleidingswensen. Deze gesprekken vinden plaats tussen 15 en 26 mei.

Praktische vragen?

Lesley Hordijk-van der Linden

Lesley Hordijk-van der Linden

Inhoudelijke vragen?

Dr. Christianne Smit

Dr. Christianne Smit

Volg ons via: