Interculturele communicatie op de werkvloer

  • LocatieUtrecht
  • Duur4 maanden
  • StartmomentDatum volgt nog
  • VoertaalNederlands
  • OnderwijsvormOp locatie
  • DiplomeringCertificaat
  • Prijs€950 (prijsindicatie)

Leer beter omgaan met interculturele situaties

Vraag jij je wel eens af waarom de samenwerking met bepaalde collega’s niet altijd even soepel loopt? Waarom lijkt niet iedereen binnen jouw (internationale) team hetzelfde idee te hebben over het verloop van een vergadering, of hoe je omgaat met feedback? Hoe zijn dit soort onverwachte situaties te begrijpen en wat kun je ermee in je dagelijkse werk?

De omgang met collega’s en externe contacten met een andere culturele achtergrond kan soms anders lopen dan verwacht. Wat vanzelfsprekend is voor de één, is dat wellicht niet voor de ander. Er kan wel eens wat verkeerd geïnterpreteerd worden. Dit wordt onder andere beïnvloed door de cultureel gekleurde bril waardoor we de wereld om ons heen waarnemen en proberen te begrijpen. ​​

​​​​In deze training leer je situaties herkennen en ga je actief met andere deelnemers aan de slag met vaardigheden die je helpen beter met (inter)culturele situaties om te gaan.

Doelgroep

Mensen die op de werkvloer regelmatig te maken hebben met internationalisering, diversiteit en inclusie. Denk aan contact met internationale collega’s/externe partners of collega’s/externe partners met een migratieachtergrond.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus:

  • Heb je kennis van de huidige theoretische modellen over interculturele communicatie en interculturele competenties.
  • Heb je meer inzicht in je eigen culturele perspectieven en hoe die een rol kunnen spelen in jouw werksituatie.
  • Herken je interculturele situaties, weet je hoe hiermee om te gaan, welke rol je hebt en hoe je je kunt aanpassen als de situatie erom vraagt.
  • Kun je met meer zelfverzekerdheid communiceren met collega’s en externe partners met verschillende (culturele) achtergronden.

Tijdsinvestering

4 dagdelen van 3,5 uur verspreid over twee kwartalen, plus een uur voorbereiding per sessie.

Theorie

In de training krijg je een beknopte theoretische basis over huidige inzichten over cultuur en diversiteit, interculturele communicatie en interculturele competenties.

Bewustwording en reflectie

We gaan de slag met oefeningen om bewust te worden van verschillende culturele perspectieven in interculturele interacties, die mogelijk leiden tot spanningen, misverstanden, verrassing of verwondering. Daarnaast doen we verschillende activiteiten om inzicht in te krijgen in je eigen culturele perspectieven, gedrag en communicatie. Door vervolgens te reflecteren op (eigen) situaties uit de praktijk, leer je deze perspectieven beter begrijpen, erop anticiperen en ermee om te gaan: wat zijn mogelijke oplossings- en communicatiestrategieën?

Ontwikkelen van interculturele competenties

Tegelijkertijd maken we een start met het ontwikkelen van verschillende interculturele competenties, waarbij de focus ligt op intercultureel bewust worden, (o.a. openheid en nieuwsgierigheid, van perspectief kunnen wisselen, tolerantie voor ambiguïteit, empathie).

Data

Nader te bepalen.

Locatie

Universiteitsbibliotheek Binnenstad - zaal E.0.21 (Hoek Keizerstraat and Wittevrouwenstraat)

Docent

Dr. Rena Zendedel

Dr. Rena Zendedel

Docent

Karen Schoutsen MA

Karen Schoutsen MA

Toelatingseisen

De cursus vereist geen specifieke vooropleiding, maar er wordt uitgegaan van hbo/wo werk- en denkniveau.

Het minimum aantal deelnemers voor de cursus is 13 deelnemers. Het maximaal aantal deelnemers is 18.

Certificaat

Deelnemers ontvangen na afloop een certificaat van deelname. Na afloop van de cursus wordt er gevraagd een korte evaluatie in te vullen.

Vragen?

Hanneke Plugge

Hanneke Plugge