Innovaties in opvang asielzoekers
Asielopvang staat al jaren hoog op de maatschappelijke en politieke agenda. Zo is er veel discussie over de aangenomen spreidingswet die ervoor moet zorgen dat asielopvang evenwichtiger verdeeld wordt over provincies en gemeenten. Maar hoe creëer je draagvlak en zorg je voor een lokaal goed ingebedde opvanglocatie?
In deze cursus gaan we samen in op de vraag wat de kenmerken zijn van goede asielopvang en hoe deze beter ingebed kan worden in de lokale omgeving. We verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten met praktische handvatten aan de hand van innovatieve Europese voorbeelden.
Beschikbaar als incompany
Deze cursus is ook beschikbaar als incompany programma. Neem voor meer informatie contact op met Marielle Zill (m.o.zill@uu.nl).
Doelgroep van Innovaties in opvang asielzoekers
Deze cursus is o.a. bestemd voor medewerkers van de rijksoverheid, provincies, gemeenten, NGO’s, het maatschappelijke middenveld en andere professionals betrokken bij de asielopvang.
Leerdoelen van Innovaties in opvang asielzoekers
Na het volgen van de cursus zijn deelnemers in staat om:
- Populaire argumenten rondom opvang en asielmigratie te kunnen verifiëren en nuanceren op basis van wetenschappelijke inzichten
- De potenties van en struikelblokken bij verschillende opvanglocaties en –vormen te typeren en inzichten op de eigen werkpraktijk toe te toepassen
- Verschillende opvanglocaties te kunnen analyseren op basis van de randvoorwaarden voor lokale integratie
- Een stakeholder en context analyse te kunnen maken voor de eigen werkpraktijk
Hoogleraar Ilse van Liempt in Brabants Dagblad
Communicatie is het toverwoord, zegt hoogleraar sociale geografie Ilse van Liempt van de Universiteit Utrecht. ,,Politici hebben vaak angst om deze boodschap over te brengen, maar je moet de mensen echt meenemen. De meeste weerstand ontstaat omdat de mensen niet wordt verteld wat er komt en hoe dat er uit gaat zien.”
Zorg voor kleinschaliger opvang asielzoekers
Grootschalige azc’s lijken efficiënt, maar ze werken niet, schrijft Karin Geuijen. Kijk naar de opvang van Oekraïners en leer daarvan.
Woede ontstaat vooral door slechte communicatie
De komst van opvangcentra voor statushouders zorgt vaak voor onrust en boze reacties van omwonenden, ook onlangs nog in de regio Rotterdam. Maar dat kán anders, laat een speciale aanpak door de gemeente Utrecht zien. ,,Hiermee wist de gemeente het tij te keren.”
Karin Geuijen: Betrek de asielzoekers zelf nu eens bij het beleid
Hoe komen we tot een langetermijnoplossing voor de opvangcrisis? Wie het meest wordt geraakt door het asielbeleid, moet ook mee kunnen beslissen over beleid en uitvoering, betoogt docent migratiebeleid Karin Geuijen.
Programma
Bijeenkomst 1: Kennismaking, migratie mythes en historisch overzicht asielopvang
In deze bijeenkomst leren de deelnemers elkaar kennen: Persoonlijk en als professionals. Daarnaast gaan we in op populaire migratiemythes, leren we deze te ontkrachten met verschillende argumenten en bekijken we asielopvang in Nederland vanuit een historisch en Europees perspectief.
Bijeenkomst 2: Op zoek naar oplossingen: Europese innovaties in opvang asielzoekers
Deze bijeenkomst staat in het teken van Europese innovaties binnen de opvang en huisvesting van asielzoekers en statushouders. Er komen theorieën en state-of-the-art kennis over sociale innovaties aan bod en de rol van lokaal, regionaal en nationaal bestuur bij het stimuleren en bevorderen van sociale innovaties. Deze sociale innovaties zijn gericht op de maatschappelijke meerwaarde en succesvolle inbedding van opvanglocaties in de lokale context. We richten onze blik niet alleen op verschillende sociale innovaties, maar signaleren ook struikelblokken en handelingsperspectieven. Deelnemers leren de onderliggende mechanismes van innovaties kennen en hoe deze kunnen bijdragen aan de succesvolle integratie van asielzoekers. Ook laten we zien hoe deze innovaties zich verhouden tot wetenschappelijke en maatschappelijke discussies over bijv. de huisvesting van kwetsbare groepen, en flex- en tijdelijke huisvesting. Daarnaast bespreken deelnemers met elkaar welke elementen van sociale innovaties van toepassing zijn op hun eigen werkpraktijk.
Bijeenkomst 3: Draagvlak creëren
In deze bijeenkomst verdiepen we ons in de wetenschappelijke inzichten over het creëren van draagvlak voor asielmigratie op lokaal niveau. Hierbij gaan we in op de onderliggende factoren bij protest tegen asielopvang. In de tweede helft van de bijeenkomst leren deelnemers vanuit design thinking een eigen ingebrachte casus te onderzoeken en een plan van aanpak te formuleren.
Bijeenkomst 4: ‘Aankomstinfrastructuren’: Integratie in buurt, wijk en gemeente
In deze sessie vatten we de inzichten uit sociaalgeografisch onderzoek rondom lokale integratie samen: Beginnend bij klassieke – maar nog steeds relevante - modellen rondom integratie in wijk en stad tot de nieuwste inzichten rondom verschillende ‘aankomstinfrastructuren’ en hun belang voor verschillende kwetsbare groepen in de samenleving. Hoe betrek je nieuwkomers bij de wijk en gemeente?
Bijeenkomst 5: Zelfwerkdag
Op deze dag is er een bijeenkomst waar de deelnemers samen aan hun plan van aanpak werken, thuis of op een zelfgekozen locatie. De docenten zijn digitaal beschikbaar voor feedback.
Bijeenkomst 6: Asielopvang transformeren: Implicaties voor werkpraktijk
In deze laatste bijeenkomst brengen we de verschillende lijnen bij elkaar. De deelnemers werken aan een toekomstvisie voor hun organisatie of gemeente en presenteren hun plan van aanpak. Ook trekken we samen conclusies op basis van de verschillende expertises die in de cursus voorbij zijn gekomen.
Universitair hoofddocent:
Dr. Ilse van Liempt
Ilse van Liempt is Sectiehoofd Stadsgeografie en Universitair Hoofddocent bij het departement Human Geography and Spatial Planning, onderzoeksleider van het UU-brede focusgebied Migration and Societal Change en coordinator van de onderzoeksmaster Global Urban Transformations. Het onderzoek van van Liempt richt zich op de politiek van migratie met de nadruk op burgerschap, thuisgevoelens en in/uitsluiting op alledaagse plekken in Europa.
- Bekijk profiel
Universitair docent:
Dr. Karin Geuijen
Dr. Karin Geuijen is universitair docent aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap en expert op het gebied van Public Governance and Management.
- Bekijk profiel
Course Coordinator:
Dr. Marielle Zill
Marielle Zill is Assistant Professor Societal Learning in the Human Geography and Spatial Planning department at Utrecht University. She is also the departmental Education for Professionals representative. Trained as an urban geographer, she has joined the Geography & Education research section in March 2023. As assistant professor of societal learning in human geography, her current research and teaching activities are focused on the science – society interface, the societal impact of human geographers and lifelong learning in human geography.
- Bekijk profiel
Docent
Danielle Arets
Danielle Arets is een ervaren design onderzoeker met een achtergrond in cultuur-en wetenschapsstudies (Universiteit Maastricht), media wetenschap (Aarhus Universiteit, Denemarken) en journalistiek.
Docent
Dr. Sara Miellet MSc, MA
I am political geographer and migration researcher with an interest in local rights-based responses to forced migration. Currently, I am a postdoctoral researcher in the Welcoming Spaces Programme. Within this project, I focus on citizen initiatives and migrant organisations in rural and marginalised regions in the Netherlands, Germany and Poland. I am particularly interested in how community-based initiatives mitigate thresholds to social inclusion.
Voor vragen over de cursus 'innovaties in opvang asielzoekers'
Onderwijs voor Professionals (Geowetenschappen)
Mail voor vragen naar continuingeducation.geo@uu.nl
- continuingeducation.geo@uu.nl