Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals

  • LocatieUtrecht
  • Duur2 jaar
  • StartmomentSeptember 2024
  • VoertaalNederlands
  • OnderwijsvormOp locatie
  • DiplomeringMaster diploma
  • Prijs€4.112
  • ECTS60 EC

Waarom Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals?

Werk je in het zorgveld als logopedist, diëtist, huidtherapeut, verloskundige, ergotherapeut, medische hulpverlener, optometrist, orthoptist, mondhygiënist of podotherapeut en wil je bijdragen aan de verbetering van de zorg door jouw beroepsgroep? Wil je naast je werk studeren in een multidisciplinaire omgeving met gemotiveerde docenten en medestudenten? Dan is deze master iets voor jou.

Dit masterprogramma is gericht op zorgprofessionals werkzaam in kleinere paramedische vakgebieden die pioniers nodig hebben voor de academisering van deze vakgebieden, omdat juist daar nog veel vraag is naar wetenschappelijke onderbouwing en innovatie van de zorgpraktijk. Daarnaast is de gezondheidszorg voortdurend in ontwikkeling. Voorbeelden hiervan zijn de toenemende inzet van technologie, veranderende bevolkingssamenstelling, verandering van visie op gezondheid en welzijn, wijzigingen in de financiering van de zorg en multimorbiditeit. Om verzekerd te blijven van kwalitatief goede zorg is voortdurend behoefte aan nieuwe kennis en competenties die aansluiten bij deze veranderingen.

Iets voor jou?

Je leert werken met verschillende onderzoeksmethoden en –instrumenten passend bij de pionierende professionals en je leert literatuur kritisch te beoordelen. Tijdens de opleiding draag je zelfstandig én in groepsverband bij aan onderzoeks- en innovatieprojecten, onder supervisie van ervaren onderzoekers. Je leert onderzoek opzetten om kennis te ontwikkelen ten behoeve van de zorg in jouw vakgebied. Via een keuzevak kun je een eigen accent aanbrengen binnen je opleiding gericht op onderzoek, onderwijs, kwaliteit van zorg, leiderschap of beleid. Het tweede masterjaar sluit je af met een individueel afstudeeronderzoek binnen jouw eigen vakgebied.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie en aanmelden

Fit for the future - onderwijs in het UMC Utrecht

Contact

UMC Utrecht Onderwijszaken

Klinische gezondheidswetenschappen

OnderwijszakenKGW@umcutrecht.nl

088 755 35 40

Ervaring van Tina Mantel MSC

Tina Mantel is Alumna Master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals (GWZ). Werkzaam als Kwalitatief Onderzoeker en Adviseur Studentbegeleiding bij UMC Utrecht. Zij volgde de master na haar HBO-opleiding.

Wat was je overweging om juist GWZ te kiezen van alle masters die je na je HBO kan doen? Hoe kijk je nu afgestudeerd bent terug op die keuze?

Tijdens mijn laatste jaar van de HBO opleiding Logopedie vroeg ik mij af of de zorg niet anders ingericht kon worden. Tegelijkertijd maakte ik kennis met kwalitatief onderzoek. Dat smaakte naar meer! Ik besloot mij aan te melden voor de master omdat ik mijn onderzoekvaardigheden wilde versterken én op academisch niveau wilde brengen. Er zijn ook andere masters waar je onderzoekvaardigheden leert. GWZ sprak mij aan, omdat deze goed aansloot op mijn achtergrond en in deeltijd werd aangeboden. Dat maakte dat ik naast de master als logopedist kon werken.

Tijdens de opleiding GWZ gingen er meteen al nieuwe deuren voor mij open. Ik kreeg ik de kans om als Student Assistent Kwalitatief Onderzoek te werken bij de Hogeschool Utrecht. Daar kwam ik in aanraking met het internationale Collaboration for Communication Network”. Mijn afstudeeronderzoek heeft in samenwerking met internationale onderzoekers van dat netwerk plaatsgevonden. Ik begeef mij nog steeds in de gelukkig positie met hun verbonden te zijn als Kwalitatief Onderzoeker.

Samenwerken; daar gaf de Master GWZ sterk het belang van mee. Oók dat je als onderzoeker aansluit op de vragen uit de praktijk en wetenschap om research waste tegen te gaan. Het laatste onderzoek waar ik aan meewerkte gericht op de samenwerking tussen logopedisten en ouders liet zien dat er nog veel te winnen valt met name op het gebied van goed luisteren en niet oordelen om zo een vertrouwensband op te kunnen bouwen. Samenwerken en oordeelvrij luisteren zijn onderwerpen en vaardigheden die overlappen met een ander gebied waar ik werkzaam in ben; namelijk sociale veiligheid in het hoger onderwijs.

“De master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals heeft mijn blik op de zorg, onderwijs en maatschappij verbreed. Het heeft mij bekrachtigd en aangezet tot kritisch denken, reflectie, oordeelvrij luisteren, verbinden en bruggen slaan tussen wetenschap en praktijk. Ik ben blij dat ik deze stap heb gezet! ”

Tina Mantel MSc

Over de master

De master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals valt onder de opleiding Klinische Gezondheidswetenschappen. Hieronder vallen ook de masters Fysiotherapiewetenschap en Verplegingswetenschap.