Educatieve module

  • LocatieUtrecht
  • Duur6 maanden
  • StartmomentFeb, Aug
  • VoertaalNederlands
  • OnderwijsvormOp locatie
  • DiplomeringLesbevoegdheid
  • Prijs€1.265
  • ECTS30 EC

De Educatieve module

Als je een universitaire bachelor of doctoraal in een relevant schoolvak hebt afgerond, kun je een beperkte tweedegraads bevoegdheid halen door de Educatieve module te volgen. Dit is een traject van 30 EC. Onder Aanmelden kun je vinden of je met jouw vooropleiding toelaatbaar bent, eventueel met vakdeficiënties.

De voltijdvariant van de Educatieve module duurt een half jaar, je moet dan rekenen op een studiebelasting van 40 uur. In deeltijd duurt de Educatieve module een heel collegejaar, met een studiebelasting van ongeveer 20 uur per week. Kijk voor meer informatie bij Programma.

Schoolvakken

aardrijkskunde | algemene economie | biologie | Duits | Engels | Frans | filosofie | geschiedenis | godsdienst en levensbeschouwing | informatica | maatschappijleer | natuurkunde | Nederlands | scheikunde | Spaans | wiskunde

Praktijkgebonden leren

Je bezit al kennis van het schoolvak waarin je gaat lesgeven middels je universitaire vooropleiding. Via de Educatieve module vul je deze kennis aan met competenties die je nodig hebt om leraar te worden. Ruim de helft van de module (20 EC) bestaat uit praktijkgebonden leren in de vorm van een stage of baan als onbevoegd docent. Tijdens je lessen op de universiteit volg je cursussen die je voorbereiden op de praktijk van het leraarschap.

Programmadoel

Na afronding van deze module ben je startbekwaam tweedegraads docent: je kunt als bevoegd leraar voor de klas. Je behaalt de beperkte tweedegraads bevoegdheid en bent daarmee gekwalificeerd om les te geven in alle klassen van het vmbo en de onderbouw van havo/vwo.

Let op, deze beperkte tweedegraads bevoegdheid is per september 2023 minder beperkt voor het vmbo. Je bent met deze beperkte tweedegraads bevoegdheid niet alleen bevoegd om les te geven in vmbo-tl, maar óók in het vmbo-b/k/g, in tegenstelling tot voorheen.

  • Voorlichtingen & open dagen

    Master’s Open Day

    De volgende Master’s Open Day is op woensdag 9 oktober 2024. Voor meer informatie zie: Master’s Open Day

    Voorlichtingsavond

    Op maandag 9 december 2024 vindt er weer een voorlichtingsavond plaats over alle Utrechtse lerarenopleidingen. De voorlichting vindt plaats op het Utrecht Science Park. Meer informatie

    Vragen?

    Heb je nu al vragen? Stel ze gerust via e-mail: gst@uu.nl

Studieprogramma

  • OPBOUW PROGRAMMA

    Het onderwijs van de Educatieve module van de Graduate School of Teaching (GST) is georganiseerd in drie onderdelen: Vakdidactiek, Pedagogiek en Professional in Praktijk (PiP).

    Voltijd studieprogramma
    Blok 1 en 2: Vakdidactiek 1 (5 EC), Pedagogiek 1 (5 EC) en Professional in Praktijk 1A en 1B (20 EC).

    Deeltijd studieprogramma
    Blok 1 en 2: Pedagogiek 1 (5 EC) en Professional in Praktijk 1A (10 EC)
    Blok 3 en 4: Vakdidactiek 1 (5 EC) en Professional in Praktijk 1B (10 EC)

    Eén semester is een half academisch studiejaar. Elk semester bestaat uit twee onderwijsblokken. De vaste lesdag aan de Universiteit Utrecht is maandag, de overige dagen van de week zijn bestemd voor de praktijkuren (stage/baan) als docent in opleiding.

    Vakdidactiek 1

    Tijdens Vakdidactiek 1 ligt de focus op de onmiddellijke onderwijssituatie en het ontwerpen en uitvoeren van een goed gestructureerde onderwijseenheid: een les of korte lessenreeks. Je krijgt theoretische achtergronden bij het beroep van leraar en leert hoe je kennis over het schoolvak kunt vertalen naar de schoolpraktijk. Onderwerpen die aan bod komen zijn: leerdoelen stellen, samenhangende vakspecifieke lessen uitwerken met passende werkvormen en de voortgang van leerlingen volgen, toetsen, analyseren en beoordelen.

    Pedagogiek 1

    Tijdens Pedagogiek 1 ligt de focus op de leraar, de klas en de leerling en dan met name op het creëren van een veilig leerklimaat en het scheppen van voorwaarden voor individuele ontwikkeling. Je verwerft middels hoorcolleges informatie over diverse onderwijstheorieën, in aansluitende werkcolleges wordt de vertaalslag naar de praktijk gemaakt.

    Professional in Praktijk 1 (A en B)

    In de cursus Professional in Praktijk 1 doe je ervaring op in de schoolpraktijk en zal je op de universiteit ervaringen uitwisselen en bepalen op welke manier je jezelf kan en moet ontwikkelen als docent. Het grootste deel van de cursus vindt plaats op de praktijkschool (stage of baan): tijdens PiP1A loop je 50 uur stage, waarvan je er 25 observeert en 25 zelf verzorgt. Tijdens PiP1B observeer je 25 uur en verzorg je 40 lessen zelfstandig. Je bent daarmee in voltijd minstens zes dagdelen op je stageschool te vinden, in deeltijd drie dagdelen. Je loopt de PiP1A- en PiP1B-stage in tweedegraads gebied, op dezelfde school. Bij beide stages neem je ook deel aan activiteiten buiten de lessen. Houd er rekening mee dat jouw aanwezigheid op de stageschool mede bepaald wordt door het lesrooster van de school.

    Op school wordt de student begeleid door een stagebegeleider, dit is meestal een (bevoegd) docent van hetzelfde schoolvak. Verder ontvang je minimaal één keer een lesbezoek door je docent van de cursus Professional in Praktijk. Ook zijn er tweewekelijkse bijeenkomsten op de Universiteit Utrecht op maandag, in een vaste basisgroep, waarin studenten werken aan hun eigen professionele ontwikkeling. De cursus wordt afgesloten met een praktijkdossier.

  • VOLTIJD OF DEELTIJD

    De Educatieve module wordt in voltijd en deeltijd aangeboden.

    Studeren in voltijd

    Als je 40 uur per week beschikbaar bent voor de opleiding, dan kun je de Educatieve module gedurende één semester behalen. Een semester loopt grofweg van augustus/september tot februari of vanaf februari tot aan de zomer. Onder deze 40 uur vallen de lessen op de Universiteit Utrecht, de voorbereiding van deze lessen en het maken van de tussentijdse en eindopdrachten, de uren die je als leraar-in-opleiding maakt op je (stage)school en het voorbereidende en nakijkwerk dat hier bij hoort.

    Studeren in deeltijd

    Je kunt in deeltijd studeren als je ongeveer 20 uur per week beschikbaar bent voor de opleiding. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een baan als docent in het vo hebt die groter is dan 0,5 fte of als je vanwege andere verplichtingen niet voltijd beschikbaar bent voor de module. Houd bij een deeltijdtraject rekening met de volgende zaken:

    • De Educatieve module duurt één collegejaar.
    • Je moet 20 uur per week beschikbaar zijn voor de opleiding (inclusief praktijkuren).
    • Deelname aan de Startweek stage/baan is verplicht, óók voor deeltijders.
    • Voor de praktijkuren moet je minimaal drie dagdelen beschikbaar zijn naast de maandag waarop het universitaire onderwijs wordt verzorgd. Het rooster van de praktijkuren varieert naar gelang de roostermogelijkheden van je baan of de stageschool.

    Let op: kies bij je aanmelding in Studielink altijd voor de voltijd variant van de Educatieve module, ongeacht of je in deeltijd of voltijd wilt studeren. De keuze voor deeltijd kun je opgeven in het vervolg van de aanmeldprocedure in Osiris Online Application. Kijk voor meer informatie onder Aanmelden.

  • STAGE OF BAAN

    Praktijkervaring via stage of baan?

    Veruit de meeste studenten volgen de stagevariant van de opleiding. Het is ook mogelijk om je praktijkervaring tijdens de cursussen Professional in Praktijk 1 en 2 via een baan op te doen. Hieronder vind je meer informatie over de beide varianten.

    Stagevariant 

    Indien je kiest voor de stagevariant, dan wordt je stageplaats voor PiP1 verzorgd door het stagebureau van de Graduate School of Teaching (GST). Je wordt geplaatst op één van onze partnerscholen in voornamelijk de regio Utrecht.

    De GST heeft partnerschappen met verschillende opleidingsscholen. Een opleidingsschool is een samenwerkingsverband tussen één of meer lerarenopleidingen en een aantal scholen voor voortgezet onderwijs. Op deze scholen worden aankomende leraren optimaal voorbereid op de onderwijspraktijk door een team van schoolopleiders, stagebegeleiders en instituutsopleiders. Dit team draagt zorg voor de begeleiding en ontwikkeling van de studenten.

    De opleidingsscholen maken deel uit van het landelijk Platform Samen Opleiden & Ontwikkelen, dat schoolbesturen, scholen en lerarenopleidingen verenigt om samen een nieuwe generatie docenten op te leiden.

    Baanvariant

    In de huidige arbeidsmarkt komt het steeds vaker voor dat studenten de opleiding binnenkomen met een baan. Dat mag, mits de baan geschikt is. Wanneer kun je de baanvariant van deze opleiding doen?

    • Je werkt in het voortgezet onderwijs op een reguliere school in Nederland (dus niet speciaal voortgezet onderwijs, het mbo, een hogeschool of een particuliere school) als docent in het schoolvak waarin je een bevoegdheid wilt halen, en je geeft les aan klassen met een minimale groepsgrootte van 20 leerlingen, waarbij de maximale leeftijd van de leerlingen 18 jaar is en dezelfde lesmethoden en pedagogisch/didactische methodieken worden gebruikt als in regulier onderwijs;
    • je observeert tijdens PiP1 in totaal 50 lesuren (1 lesuur is 50 minuten) en verzorgt zelfstandig 65 lesuren aan klassen in tweedegraads gebied (vmbo, onderbouw van havo en/ of vwo); je hebt een tweede- of eerstegraads bevoegd collega (die lesgeeft in hetzelfde schoolvak) als begeleider en beoordelaar die daar tijd voor vrijmaakt en geschoold is in het begeleiden van docenten in opleiding;
    • je bent beschikbaar op de momenten dat de lerarenopleiding onderwijs aanbiedt;
    • je bent tijdens PiP1 voltijd minstens zes dagdelen per week op school aanwezig, tijdens PiP1 deeltijd drie dagdelen;
    • je hebt een maximale aanstelling van 0,5 fte voor de voltijdopleiding en 0,8 fte voor de deeltijdopleiding.

    Voor meer informatie over de praktijkuren verwijzen we je naar de stagebrochure.

    We hanteren een deadline voor de keuze van de student voor één van de varianten in verband met de hoeveelheid benodigde stageplaatsen. De exacte datum staat in het bericht dat je van team Mastertoelating ontvangt bij je toelating. Studenten die zich aanmelden voor de baanvariant van de schoolvakken Engels en geschiedenis kunnen niet wisselen naar de stagevariant.

Start programma

De Educatieve module start twee maal per jaar, in augustus en februari. Het opleidingstraject start met een verplichte Startweek. Zie voor meer informatie Aanmelden.

Locatie

Het onderwijs vindt plaats op het Utrecht Science Park.

Toelating en aanmelden

  • TOELATINGSEISEN

    Je kunt worden toegelaten tot de Educatieve module als je voldoet aan de volgende toelatingseisen:

    • Je beschikt voor aanvang van de Educatieve module over een bachelordiploma of voorlopend doctoraaldiploma van een Nederlandse universiteit, waardoor je vakinhoudelijke kennis voldoet om in het tweedegraads gebied les te kunnen geven. Je vooropleiding is opgenomen in de Verwantschapstabel Educatieve minor óf voldoet aan de toelatingseisen zoals die landelijk worden afgesproken.
    • Je beheerst de in het programma gehanteerde taal of talen.
    • Je beschikt over sociaal-communicatieve en pedagogische competenties die nodig zijn om je te kunnen ontwikkelen als docent in het voortgezet onderwijs. Je bent bereid om te kijken naar je eigen gedrag als middel om communicatie te sturen. Deze competentie kan bijvoorbeeld blijken uit een met positief advies afgeronde oriëntatiecursus op het onderwijs of ervaring met huiswerkbegeleiding. Ook wordt deze competentie beoordeeld tijdens de verplichte intakebijeenkomst of een selectiegesprek (zie hieronder).
    • Je voldoet aan de Nederlandse taaleis (C1). Studenten die geen Nederlandstalige vooropleiding hebben gevolgd (middelbare school havo/vwo, hogeschool of universiteit), dienen het Nederlands te beheersen op niveau C1 van het Europese Referentiekader (ERK).
      Dit kun je aantonen via:
      -het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal ‘Educatief Professioneel’ (voorheen PAT);
      het certificaat Nederlands C1.1 behaald aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (ten minste een 7,5 voor het onderdeel spreekvaardigheid);
      -het succesvol afronden van één van de volgende cursussen: 1) NT2 vergevorderden 1 of NT2 vergevorderden 2 aan de Universiteit van Amsterdam; óf 2) Professioneel Nederlands aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

    Bovenstaande is ter beoordeling van de toelatingscommissie.

    Taalvaardigheidseisen

    Kandidaten met een Nederlandstalige bachelor- of doctoraalopleiding aan een Nederlandse universiteit zijn vrijgesteld van zowel de Nederlandse als Engelse taaleis.

    Let op: In het voorjaar 2024 worden de toelatingseisen - in gezamenlijkheid met alle universitaire lerarenopleidingen - vastgesteld. Houd de website in de gaten om deze eisen t.z.t. na te lezen.

  • AANMELDPROCEDURE

    Wanneer aanmelden?

    Start programma augustus/september: aanmelden t/m 1 april.
    Start programma februari: aanmelden t/m 15 oktober.

    Je aanvraag is volledig wanneer je (1) je een aanvraag hebt ingediend via Studielink, (2) je OSIRIS-aanvraag volledig hebt ingediend, (3) alle vereiste documenten hebt geüpload. Na het verstrijken van de deadline worden onvolledige aanvragen geannuleerd.

    Stappenplan:

    1. Meld je vóór de deadline aan, zie ‘Wanneer aanmelden’ hierboven.
    2. Ga naar Studielink en doe een verzoek tot aanmelding. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.
      Let op:
    • Controleer in dit document “Koppeling Educatieve module in Studielink” voor welk schoolvak van de Educatieve Module je je moet aanmelden, dit is afhankelijk van je vooropleiding.
    • In Studielink dien je altijd te kiezen voor de voltijd variant van de Educatieve module, ongeacht of je in deeltijd of voltijd wilt studeren.
    • Kies bij ‘Startdatum’ de startdatum van je keuze (februari of september).
    1. Je ontvangt vervolgens een e-mail met inloggegevens voor Osiris Online Application. Beantwoord de vragen en upload de vereiste documenten (zie Vereiste documenten hieronder). Bij het afronden van je aanmelding in Osiris Online Application kun je aanvinken of je voor de voltijd- of deeltijd variant kiest.

    Wanneer kun je een beslissing verwachten?

    Nadat je alle documenten in OSIRIS hebt geüpload, wordt je dossier beoordeeld door de toelatingscommissie. We streven ernaar je binnen twintig werkdagen op de hoogte te stellen van onze beslissing.

    Als je wordt toegelaten, staat in het toelatingsbericht beschreven wat de volgende stappen zijn om je in te schrijven. Je toelating kan voorwaardelijk zijn bijvoorbeeld omdat je je diploma nog moet behalen, je nog een taaltoets moet overleggen, je nog specifieke cursussen moet behalen of omdat je nog aan de intake moet deelnemen. We verzoeken je om je voorwaarden voor toelating zorgvuldig te lezen.

  • VEREISTE DOCUMENTEN

    Lees hieronder zorgvuldig door welke documenten je dient te uploaden bij je aanmelding:

    • Motivatiebrief.
    • Curriculum vitae.
    • Scan van het diploma en diplomasupplement van je bachelor of een recente cijferlijst.
    • Wanneer je kiest voor de stagevariant van de schoolvakken Engels of geschiedenis: twee aanbevelingsbrieven.
    • Evt. bewijs van afronding van een oriëntatiecursus gericht op het educatieve domein.
  • INTAKEBIJEENKOMST

    Intake als voorwaarde voor toelating

    Nadat duidelijk is dat je op grond van jouw vooropleiding toelaatbaar bent tot de Educatieve module (eventueel met vakdeficiënties), dan is de volgende stap dat je deelneemt aan de  intakebijeenkomst.

    Voor de stage- en baanvariant van de schoolvakken aardrijkskunde, algemene economie, biologie, Duits, Frans, filosofie, godsdienst, informatica, maatschappijleer, natuurkunde, Nederlands, scheikunde, Spaans en wiskunde is een voorwaarde voor toelating dat je deelneemt aan de intakebijeenkomst.

    Dit geldt ook voor de baanvariant van de schoolvakken geschiedenis en Engels.

    De universiteit wil met de intake hiermee een ambitieus studieklimaat stimuleren, de binding met de opleiding vergroten en uitval als gevolg van een niet-passende studiekeuze tegengaan. Intake is niet hetzelfde als selectie: je bepaalt zelf of jij en de module een goede match zijn.

    Datum intakebijeenkomst

    De intakebijeenkomst vindt – afhankelijk van je startmoment – plaats op een van onderstaande data. Je wordt een week van tevoren uitgenodigd.

    Februaristart 2025
    Woensdag 13 november 2024, 17:00 – 20:00 uur, Utrecht Science Park
    Septemberstart 2025
    Nader te bepalen.

  • SELECTIEPROCDURE STAGEVARIANT ENGELS EN GESCHIEDENIS

    Selectiegesprekken stagevariant Engels en geschiedenis

    Voor de schoolvakken Engels en geschiedenis is een beperkt aantal stageplaatsen beschikbaar. Daarom worden alleen de meest geschikte kandidaten geselecteerd. De onderstaande selectieprocedure wordt gehanteerd.

    Stap 1. De toelatingscommissie beoordeelt of je voldoet aan de vakinhoudelijke eisen. Als je vakinhoudelijk toelaatbaar bent, ga je door naar stap 2.

    Stap 2. Je wordt uitgenodigd voor een selectiegesprek. Op basis van het volledige aanmelddossier en het selectiegesprek worden kandidaten beoordeeld op de onderstaande selectiecriteria:

    • Motivatie en talent (mede op basis van gemiddeld cijfer en studievoortgang).
    • Niveau van de relevante kennis en van de beheersing van methoden uit het vakgebied.
    • Algemeen academisch denk- en werkniveau.
    • Beheersing van de in het programma gehanteerde talen.
    • Verdieping/voorbereiding educatieve praktijk (oriëntatiecursus, huiswerkbegeleiding).

    Op grond van bovenstaande criteria worden de meest geschikte kandidaten geselecteerd.

    Data selectiegesprekken

    Hieronder staan de data voor de selectiegesprekken. Houd de voor jou relevante datum vrij in je agenda, zodat je kunt deelnemen aan dit deel van de toelatingsprocedure.

    Februaristart 2025

    Engels: donderdag 14 november 2024 (11:00 - 17:00 uur), Universiteit Utrecht (binnenstad)
    Geschiedenis: vrijdag 15 november 2024 (09:00 - 17:00), Utrecht Science park

    Septemberstart 2025

    Engels: nader te bepalen
    Geschiedenis: nader te bepalen

  • STARTWEEK STAGE/BAAN

    De Educatieve module start met een verplichte Startweek stage/baan. Je bent verplicht hierbij aanwezig te zijn. Deze week bereidt je o.a. voor op je stage (of baan). Ook begint je onderwijs voor Professional in Praktijk, Pedagogiek en Vakdidactiek in die week.

    De Startweek vindt bij een augustus-/septemberstart altijd plaats in augustus tijdens de laatste week van de zomervakantie (regio Midden). Bij de februaristart is de Startweek altijd een week vóór aanvang van het officiële semester.

    Voor meer informatie, zie Intro GST.

  • INSCHRIJVING ALS CONTRACTSTUDENT

    Als deelnemer aan de Educatieve module word je ingeschreven als reguliere bachelorstudent aan de Graduate School of Teaching van de Faculteit Sociale Wetenschappen. Je ontvangt een digitale collegekaart. Mogelijk heb je recht op studiefinanciering, zie Geldzaken voor meer informatie. Na het behalen van de Educatieve module ontvang je een certificaat waarop je beperkte tweedegraads bevoegdheid staat vermeld.

Contact

Praktische vragen
Heb je praktische vragen, bijvoorbeeld over de aanmeld- en toelatingsprocedure of administratieve zaken? Neem dan contact op met het Studie-informatiepunt (STIP) via stip.gst@uu.nl of (030) 253 49 49, op werkdagen bereikbaar van 10.00 tot 12.00 uur.

Inhoudelijke vragen
E-mail
Heb je (inhoudelijke) vragen over bijvoorbeeld: studiekeuze, het studieprogramma, toelating en aanmelden, aanvraag vrijstellingen etc? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs, Alice Bor of Corneline van Staalduinen via studieadviseur.gst@uu.nl

Telefonische afspraak
Je kunt ook een telefonische afspraak van 10 minuten maken:
Maandag 14.00-15.00 uur (Alice)
Dinsdag 10.00-11.00 uur (Corneline)
Woensdag 14.00-15.30 uur (Alice)
Donderdag 10.00-11.00 uur (Corneline)

Boek je afspraak van 10 minuten

Ervaringen

Aan de slag als leraar

Na afronding van de Educatieve module heb je een (beperkte) tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Je bent daarmee bevoegd om les te geven in alle klassen van het vmbo en de onderbouw van havo/vwo.

De arbeidsmarktperspectieven zijn over het algemeen goed. Wel zijn er verschillen tussen schoolvakken en regio’s. Voor leraren Duits, Engels, Frans, informatica, natuurkunde, Nederlands, scheikunde en wiskunde zijn er veel vacatures. Voor leraren biologie, geschiedenis en Spaans zijn er doorgaans minder vacatures.

  • VERHALEN UIT DE PRAKTIJK

    “De magie is het mooiste aan het vak. Als leerlingen aan staan, is dat het leukste dat er is.”

    Jaren geleden heb ik Geschiedenis gestudeerd, maar daar heb ik nooit iets mee gedaan. Tot ik de kinderen van vrienden begon te helpen met het vak en er zo ook weer meer over in gesprek raakte. Dat wakkerde iets aan. Studeren kon ik oppakken naast mijn eigen bedrijf, dus ik besloot me aan te melden voor de deeltijdvariant van de Educatieve module in Utrecht.

    Persoonlijk rooster
    Vanuit de universiteit was alles enorm flexibel geregeld. De studievoorlichters hebben echt actief met me meegedacht. Ik kon zelfs de volgorde in vakken aanpassen. Daarnaast had ik het geluk dat mijn eerste stagebegeleider ook heel meegaand was. Samen hebben we zitten puzzelen zodat ik voldoende les kon geven en ook nog genoeg tijd had om mijn bedrijf te runnen. Dankzij hem en de begeleiders vanuit de universiteit, kon ik alles een beetje naar mijn hand zetten. Dat is heel prettig als je werk en studie wilt combineren.

    Een nieuw vak leren
    De opleiding zit heel slim in elkaar. Al direct vanaf de introductie kwam ik in een goed geregeld stramien terecht. Je wordt in de Educatieve module enorm uitgedaagd om je gedachten te vormen aan de hand van wetenschappelijke stukken. Overal komt die onderzoekscomponent in terug. Dankzij alle literatuur die ik heb gelezen en de werkstukken die ik heb gemaakt, heb ik een eigen zienswijze kunnen ontwikkelen. Ik heb echt een nieuw vak geleerd.

    “De opleiding zit heel slim in elkaar.”

    Inhoud, proces en contact
    Het zat altijd wel in me om voor grote groepen te staan en inmiddels verzorg ik al 14 jaar managementtrainingen. Lesgeven aan een stel pubers blijkt alleen andere koek. Ze zijn enorm direct, dus je hebt snel door wat er wel en niet werkt. Heel verfrissend. Een les moet kloppen qua inhoud, proces én contact met de leerlingen. Die drie pijlers zijn allemaal even belangrijk merkte ik tijdens mijn eerste stage. Vanaf het moment dat ik vaker dezelfde lessen ging geven, begon ik te groeien. Er ontstond een soort ritmiek en het lukte me om met de juiste werkvormen de klas in de hand te houden. Die succeservaringen droegen bij aan mijn zelfvertrouwen.

    De magie
    Het mooiste van het vak is de magie. Dat ontstaat als je als docent in staat bent om de stof echt relevant en interessant te maken voor leerlingen. Om dingen te doen die dicht bij ze komen, op hun eigen niveau. Ik wil echt contact maken met leerlingen en aansluiten bij hun belevingswereld. Dan staan ze aan en dat vind ik echt het leukste dat er is.

    Claire de Lange heeft de Educatieve module afgerond is nu docente geschiedenis op een middelbare school.

Geldzaken

Kosten

Voor het 30 EC-programma van de Educatieve module wordt een vast, eenmalig tarief in rekening gebracht. De hoogte van het tarief is de helft van het wettelijk collegegeldtarief voor een voltijd studie. In collegejaar 2024/2025 kost de module € 1.265,-. Dit bedrag geldt voor zowel de voltijd- als de deeltijd variant. Let op: Het bedrag kan hoger zijn, als je vakdeficiënties hebt en je meer dan 30 EC moet afronden voor het behalen van de beperkte tweedegraads bevoegdheid.

Betalen in termijnen

Het is mogelijk om in termijnen te betalen.

Kosten bij annulering

Je kunt je inschrijving kosteloos annuleren tot het collegejaar officieel van start gegaan is op 1 september of 1 februari. Dit betekent dat je uiterlijk 31 augustus of 31 januari je inschrijving moet annuleren via Studielink. Wil je je inschrijving na deze datum annuleren, dan is restitutie van het collegegeld alleen mogelijk bij overmacht/persoonlijke omstandigheden, na akkoord van een studentendecaan.

Restitutie

Wil je tussentijds stoppen met het programma en restitutie van een evenredig deel van de betaalde bijdrage ontvangen? Dat kan alleen als de studentendecaan heeft vastgesteld dat je ten gevolge van overmacht/persoonlijke omstandigheden niet kan deelnemen aan het onderwijs/de tentamens van de Educatieve module.

Financiering studie

Kijk op de website van DUO voor informatie over de eventuele studiefinanciering, OV-vergoeding en subsidie voor korte scholingstrajecten in het voortgezet onderwijs.