Educatieve module
De Educatieve module
Als je een universitaire bachelor of doctoraal in een relevant schoolvak hebt afgerond, kun je een beperkte tweedegraads bevoegdheid halen door de Educatieve module te volgen. Dit is een traject van 30 EC. Onder Aanmelden kun je vinden of je met jouw vooropleiding toelaatbaar bent, eventueel met vakdeficiënties.
De voltijdvariant van de Educatieve module duurt een half jaar, je moet dan rekenen op een studiebelasting van 40 uur. In deeltijd duurt de Educatieve module een heel collegejaar, met een studiebelasting van ongeveer 20 uur per week. Kijk voor meer informatie bij Programma.
Schoolvakken
aardrijkskunde | algemene economie | biologie | Duits | Engels | Frans | filosofie | geschiedenis | godsdienst en levensbeschouwing | informatica | maatschappijleer | natuurkunde | Nederlands | scheikunde | Spaans | wiskunde
Praktijkgebonden leren
Je bezit al kennis van het schoolvak waarin je gaat lesgeven middels je universitaire vooropleiding. Via de Educatieve module vul je deze kennis aan met competenties die je nodig hebt om leraar te worden. Ruim de helft van de module (20 EC) bestaat uit praktijkgebonden leren in de vorm van een stage of baan als onbevoegd docent. Tijdens je lessen op de universiteit volg je cursussen die je voorbereiden op de praktijk van het leraarschap.
Programmadoel
Na afronding van deze module ben je startbekwaam tweedegraads docent: je kunt als bevoegd leraar voor de klas. Je behaalt de beperkte tweedegraads bevoegdheid en bent daarmee gekwalificeerd om les te geven in alle klassen van het vmbo en de onderbouw van havo/vwo.
Let op, deze beperkte tweedegraads bevoegdheid is per september 2023 minder beperkt voor het vmbo. Je bent met deze beperkte tweedegraads bevoegdheid niet alleen bevoegd om les te geven in vmbo-tl, maar óók in het vmbo-b/k/g, in tegenstelling tot voorheen.
Start programma
De Educatieve module start twee maal per jaar, in augustus en februari. Het opleidingstraject start met een verplichte Startweek. Zie voor meer informatie Aanmelden.
Locatie
Het onderwijs vindt plaats op het Utrecht Science Park.
Contact
Praktische vragen
Heb je praktische vragen, bijvoorbeeld over de aanmeld- en toelatingsprocedure of administratieve zaken? Neem dan contact op met het Studie-informatiepunt (STIP) via stip.gst@uu.nl of (030) 253 49 49, op werkdagen bereikbaar van 10.00 tot 12.00 uur.
Inhoudelijke vragen
E-mail
Heb je (inhoudelijke) vragen over bijvoorbeeld: studiekeuze, het studieprogramma, toelating en aanmelden, aanvraag vrijstellingen etc? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs, Alice Bor of Corneline van Staalduinen via studieadviseur.gst@uu.nl
Telefonische afspraak
Je kunt ook een telefonische afspraak van 10 minuten maken:
Maandag 14.00-15.00 uur (Alice)
Dinsdag 10.00-11.00 uur (Corneline)
Woensdag 14.00-15.30 uur (Alice)
Donderdag 10.00-11.00 uur (Corneline)
Ervaringen
Aan de slag als leraar
Na afronding van de Educatieve module heb je een (beperkte) tweedegraads onderwijsbevoegdheid. Je bent daarmee bevoegd om les te geven in alle klassen van het vmbo en de onderbouw van havo/vwo.
De arbeidsmarktperspectieven zijn over het algemeen goed. Wel zijn er verschillen tussen schoolvakken en regio’s. Voor leraren Duits, Engels, Frans, informatica, natuurkunde, Nederlands, scheikunde en wiskunde zijn er veel vacatures. Voor leraren biologie, geschiedenis en Spaans zijn er doorgaans minder vacatures.
Geldzaken
Kosten
Voor het 30 EC-programma van de Educatieve module wordt een vast, eenmalig tarief in rekening gebracht. De hoogte van het tarief is de helft van het wettelijk collegegeldtarief voor een voltijd studie. In collegejaar 2024/2025 kost de module € 1.265,-. Dit bedrag geldt voor zowel de voltijd- als de deeltijd variant. Let op: Het bedrag kan hoger zijn, als je vakdeficiënties hebt en je meer dan 30 EC moet afronden voor het behalen van de beperkte tweedegraads bevoegdheid.
Betalen in termijnen
Het is mogelijk om in termijnen te betalen.
Kosten bij annulering
Je kunt je inschrijving kosteloos annuleren tot het collegejaar officieel van start gegaan is op 1 september of 1 februari. Dit betekent dat je uiterlijk 31 augustus of 31 januari je inschrijving moet annuleren via Studielink. Wil je je inschrijving na deze datum annuleren, dan is restitutie van het collegegeld alleen mogelijk bij overmacht/persoonlijke omstandigheden, na akkoord van een studentendecaan.
Restitutie
Wil je tussentijds stoppen met het programma en restitutie van een evenredig deel van de betaalde bijdrage ontvangen? Dat kan alleen als de studentendecaan heeft vastgesteld dat je ten gevolge van overmacht/persoonlijke omstandigheden niet kan deelnemen aan het onderwijs/de tentamens van de Educatieve module.
Financiering studie
Kijk op de website van DUO voor informatie over de eventuele studiefinanciering, OV-vergoeding en subsidie voor korte scholingstrajecten in het voortgezet onderwijs.