Data-geïnformeerd werken in het basisonderwijs

  • Duur5 bijeenkomsten + individuele begeleiding
  • StartmomentOp aanvraag
  • VoertaalNederlands
  • OnderwijsvormOp locatie
  • Prijs€955

Data geïnformeerd werken aan concrete vraagstukken (opbrengstgericht werken) wordt steeds belangrijker in het basisonderwijs. In deze cursus leer je hoe je de gegevens van school op een zinvolle manier kunt bekijken én benutten om het onderwijs systematisch (door) te ontwikkelen.

Inhoud

Je leert data-geïnformeerd te werken aan een eigen praktijkvraag volgens een vaste methodiek. Een voorbeeld van een praktijkvraag is bijvoorbeeld: hoe komt het dat de rekenresultaten op het gebied van automatisering achterblijven? Of wat maakt dat leerlingen niet gemotiveerd lijken om te rekenen?

De cursus besteedt aandacht aan het verzamelen van bestaande en eventueel nieuwe gegevens, het interpreteren hiervan en toe te werken naar een relevante opbrengst. Daarbij besteden we aandacht aan het betrekken van je collega’s bij data-geïnformeerd werken binnen de school.

We baseren ons op ervaringen met academische onderwijswerkplaatsen zoals de WOU, waar het toepassen van onderwijsonderzoek in de school ook van belang is. De manier van werken is vergelijkbaar met een (schooloverstijgende) professionele leergemeenschap.

Leerdoelen

Na afloop van de cursus:

  • kun je van een vraagstuk vanuit de school komen tot een onderzoekbare onderwijsvraag gericht op de (door)ontwikkeling van het onderwijs,
  • kun je systematisch en met passende grondigheid aan de slag met het verzamelen van interne en/of externe gegevens die nodig zijn om de vraag te beantwoorden,
  • weet je welke analysetechnieken nodig zijn om de vraag te beantwoorden, en kun je deze toepassen om de gegevens te interpreteren,
  • kun je toewerken naar een opbrengst die relevant is voor de eigen context en gedeeld kan worden met collega’s.
  • heb je inzicht in de stappen die je kunt nemen om je collega’s te betrekken bij data-geïnformeerd werken binnen de school.

Voor wie?

Deze cursus richt zich op het basisonderwijs, en in het bijzonder op intern begeleiders en kwaliteitszorgmedewerkers van besturen. Leerkrachten met interesse in data-geïnformeerd werken kunnen ook deelnemen.

Deelnemers

In het programma wordt gewerkt als een professionele leergemeenschap, dus het is handig als er meerdere personen vanuit een school en/of bestuur deelnemen.

Prijs

955 euro
Bij een minimum van 10 deelnemers

Tijdsduur

  • Een intake
  • 5 bijeenkomsten van 3 uur (waarvan de schoolleider bij 1 van de bijeenkomsten aanwezig is)
  • 1 uur individuele begeleiding (bijvoorbeeld voor een bezoek aan de school)

De cursus gaat van start bij voldoende animo. Je kunt je interesse doorgeven via onderstaand formulier.

Incompany / maatwerk?

We bieden deze cursus ook incompany aan, als maatwerktraject. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee. Stuur een mail naar: onderwijsadviesentraining@uu.nl

Trainer

Dr. Esther Slot

Dr. Esther Slot

Trainer

Brechje Schölvinck MSc

Brechje Schölvinck MSc

Heb je een (onderwijskundige) vraag, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een incompanytraining of adviestraject op maat? We denken graag met je mee.

Neem contact met ons op via: onderwijsadviesentraining@uu.nl of 030 253 2261.

Over Onderwijsadvies & Training

Onderwijsadvies & Training traint onderwijsprofessionals gedurende hun hele loopbaan. Wij bieden maatwerkoplossingen bij onderwijsvraagstukken, en geven scholen en opleidingen onderwijskundig advies. We verbinden kennis uit de wetenschap met de onderwijspraktijk om tot nieuwe perspectieven te komen. Onderwijsadvies & Training is onderdeel van de Universiteit Utrecht.

Betalings- en annuleringsvoorwaarden

Op alle diensten van Onderwijsadvies & Training zijn betalings- en annuleringsvoorwaarden van toepassing.