Training Interculturele Competenties
De training bestaat uit 4 dagdelen van 2,5 uur verspreid over vier maanden. We vragen je om tussen de trainingen door nieuwe geleerde strategieën uit te proberen op je werk en een paar kleine tussentijdse opdrachten te maken. De inzichten en kennis die je in deze training hebt opgedaan kun je inzetten voor je reflectie in je BKO of SKO.
Leerdoelen van de training:
Na afronding van deze training ben je in staat om:
Relevante theoretische modellen over interculturele communicatie en interculturele competenties te gebruiken als kader voor het interpreteren van interculturele ontmoetingen om hiervan te leren.
Je eigen culturele perspectieven en vooroordelen/veronderstellingen te analyseren en te beter te begrijpen hoe deze mogelijk impact hebben op je werk en visie hierop.
Verschillende culturele perspectieven in je werk te herkennen en interpreteren vanuit je eigen referentiekader en vanuit meer dan één ander wereldbeeld.
Culturele verschillen te herkennen in verbale en non-verbale communicatie en vaardig een gedeeld begrip te onderhandelen in je onderwijs.
Om te gaan met de complexiteit van verschillende elementen die belangrijk kunnen zijn voor studenten, collega’s of patiënten met een andere culturele achtergrond
Je oordeel uit te stellen in interacties in een interculturele werkcontext.
Middels praktische handvatten en hulpmiddelen om zelfstandig (of met collega’s) verder te werken aan je interculturele bewustzijn en competenties
Doelgroep van de training:
Deze training is toegankelijk voor alle medewerkers en docenten van de faculteit Diergeneeskunde en Geneeskunde die beter willen omgaan met verschillende achtergronden van studenten, collega’s, patiënten en diereneigenaren.
In deze training behandelen we:
In de training krijg je een goede theoretische basis met aandacht voor definities, huidige theoretische inzichten en modellen over cultuur en (super)diversiteit, interculturele communicatie en competenties, en (niet-Westerse) perspectieven op onderwijs. Ook bespreken we waarom deze onderwerpen relevant zijn voor jou en jouw werkcontext.
We gaan de slag met oefeningen om bewust te worden van verschillende culturele perspectieven, normen en waarden, vooroordelen en gedrag op je werk, die mogelijk leiden tot spanningen, misverstanden, verrassing of verwondering.
Daarnaast doen we verschillende activiteiten om inzicht in en grip te krijgen op je eigen culturele perspectieven en gedrag. en hoe je identiteit je werk en visie hierop beïnvloedt. We maken daarna de stap naar wat dit betekent voor het werken met mensen van verschillende achtergronden.
Door vervolgens te reflecteren op (eigen) casussen uit de praktijk, leer je deze perspectieven beter begrijpen, erop anticiperen en ermee om te gaan, waarmee we ook de interculturele gevoeligheid van studenten/collega’s of patiënten kunnen bevorderen.
Tegelijkertijd maken we een start met het ontwikkelen van verschillende interculturele competenties, waarbij de focus ligt op intercultureel bewust worden, (o.a. openheid en nieuwsgierigheid, van perspectief kunnen wisselen, tolerantie voor ambiguïteit, empathie, je oordeel kunnen uitstellen).
Tot slot komen er praktische tools en tips aan bod, die je ondersteunen om als professional om te gaan met onverwachtse interacties op de werkvloer en begeleiden in een reflectie op concrete implementaties/veranderingen in je werk.
We doen dit alles middels afwisselende type oefeningen waarbij er ook geregeld in duo’s of kleine groepjes gewerkt wordt, zodat er ook veel uitwisseling is met andere collega’s.
Trainingsdagen:
- Donderdag 21 november van 14:30 - 17:00 uur
- Woensdag 11 december van 14:30 - 17:00 uur
- Donderdag 9 januari van 14:30 - 17:00 uur
- Woensdag 29 januari van 14:30 - 17:00 uur
Docent:
Dr. Janine Geerling
As a biomedical scientist specialized in higher education teaching.
Docent:
Jaleesa Latupeirissa MA
Working on various educational and research projects focused on intercultural communication and diversity and inclusion in collaboration with the University of Utrecht
- j.latupeirissa-2@umcutrecht.nl
Aanmelden kan tot 15 november 2024. Voor vragen over de training kun je contact opnemen met Jaleesa Latupeirissa via j.latupeirissa-2@umcutrecht.nl.