Europese innovaties in opvang asielzoekers en huisvesting statushouders

 • LocatieUtrecht
 • Startmoment13 september 2024
 • VoertaalNederlands
 • OnderwijsvormOp locatie
 • Prijs€2.500

Nu de spreidingswet is aangenomen wordt het tijd om veel meer te investeren in goede asielopvang, goed ingebed in gemeenten. Hoe doe je dat? In deze cursus zullen we ingaan op de vraag wat de kenmerken zijn van goede asielopvang en hoe deze beter ingebed kan worden in de samenleving. We verbinden de nieuwste wetenschappelijke inzichten met innovatieve voorbeelden uit Europese steden. Deze cursus is bestemd voor o.a. medewerkers van de rijksoverheid, gemeenten, wetenschappers en sociaal werkers

Doelgroep van Innovaties in opvang asielzoekers

Deze cursus is bestemd voor o.a.

 • Lokaal bestuur met partners, zowel gericht op ondersteuning/huisvesting/gezondheid/ondernemen/werk/onderwijs als gericht op overlast/veiligheid.
 • Beleidsmakers en -adviseurs ministeries en gemeentes
 • Medewerkers politieke partijen
 • Medewerkers COA en lokale afdelingen vluchtelingenwerk
 • NGO medewerkers

Leerdoelen van Innovaties in opvang asielzoekers

Na het volgen van de cursus zijn deelnemers in staat om:

 • Populaire argumenten rondom opvang en asielmigratie te kunnen verifiëren en nuanceren op basis van wetenschappelijke inzichten
 • De potenties en struikelblokken rondom verschillende vormen en locaties van asielopvang te kunnen typeren en inzichten op de eigen werkpraktijk te kunnen toepassen
 • Verschillende opvanglocaties te kunnen analyseren op basis van de randvoorwaarden voor lokale integratie
 • Een stakeholder en context analyse te kunnen maken voor de eigen werkpraktijk
 • Een communicatiestrategie te kunnen ontwikkelen rondom de komst van asielopvang

Hoogleraar Ilse van Liempt in Brabants Dagblad

Communicatie is het toverwoord, zegt hoogleraar sociale geografie Ilse van Liempt van de Universiteit Utrecht. ,,Politici hebben vaak angst om deze boodschap over te brengen, maar je moet de mensen echt meenemen. De meeste weerstand ontstaat omdat de mensen niet wordt verteld wat er komt en hoe dat er uit gaat zien.”

Lees hier het hele artikel

Bijeenkomst 1: Kennismaking, migratie mythes en langetermijneffecten

In deze bijeenkomst leren de deelnemers elkaar kennen: Inhoudelijk en als professionals. Daarnaast gaan we in op populaire migratie mythes, leren we deze te ontkrachten met verschillende argumenten en contrasteren we het actuele maatschappelijke debat rondom asielopvang met wetenschappelijke inzichten rondom de komst en integratie van asielzoekers en de lange termijn effecten.

Bijeenkomst 2: Oplossingen: Europese innovaties in opvang asielzoekers

Deze bijeenkomst staat in het teken van Europese innovaties binnen de opvang en huisvesting van asielzoekers en statushouders. Er komen theorieën rondom sociale innovaties aan bod, als ook de rol van lokaal, regionaal en nationaal bestuur voor het stimuleren en bevorderen van sociale innovaties. De geportretteerde innovaties zijn kenmerkend voor hun brede visie op integratie, ze zijn succesvol ingebed in de lokale context en dragen bij aan de samenleving. Er worden niet alleen verschillende innovaties gepresenteerd, maar hun potenties en struikelblokken worden gezamenlijk geanalyseerd. Deelnemers leren de onderliggende mechanismen van innovaties kennen en hoe deze in meer of mindere mate aan de succesvolle integratie van asielzoekers bijdragen. Ook worden innovaties in asielopvang ingebed in het bredere wetenschappelijk debat rondom innovaties in de huisvesting van kwetsbare groepen, zoals flex- en temporaire huisvesting. Daarnaast bespreken deelnemers met elkaar welke elementen van innovatie wel of niet op hun eigen werkpraktijk toepasbaar zijn.

Bijeenkomst 3: Draagvlak creëren

In deze bijeenkomst verdiepen we ons in de wetenschappelijke inzichten rondom het creëren van draagvlak op lokaal niveau. Hiervoor gaan we in op inzichten rondom de onderliggende redenen van protest tegen asiel opvang, als ook voor de komst van asielzoekers. Ook leren deelnemers verschillende methodes van stakeholder analyses en hoe deze in een polariserende situatie ingezet kunnen worden. Ook worden deelnemers aangezet om voor eigen ingebrachte casussen communicatie strategieën te ontwikkelen en te beoordelen.

Bijeenkomst 4: ‘Aankomstinfrastructuren’: Integratie in buurt, wijk en gemeente

In deze sessie vatten we de inzichten uit stadsgeografisch onderzoek rondom lokale integratie samen: Beginnend bij klassieke – maar nog steeds relevante - modellen rondom integratie in wijk en stad tot de nieuwste inzichten rondom verschillende ‘aankomstinfrastructuren’ en hun belang voor verschillende kwetsbare groepen in de samenleving. Hoe betrek je nieuwkomers bij de wijk/gemeente?

Bijeenkomst 5: Zelfwerkdag

Op deze dag is er een bijeenkomst waar de deelnemers samen aan hun plan van aanpak werken, thuis of op een zelf gekozen locatie. De docenten zijn digitaal beschikbaar voor feedback.

Bijeenkomst 6: Asielopvang transformeren: Implicaties voor werkpraktijk

In deze laatste bijeenkomst brengen we de verschillende lijnen bij elkaar. De deelnemers werken aan een toekomst visie voor hun organisatie of gemeente en presenteren de plan van aanpak waar ze aan gewerkt hebben. Ook trekken we samen conclusies op basis van de verschillende expertises die in de cursus voorbij zijn gekomen.

Ook als incompany

Deze cursus is in overleg ook beschikbaar als incompany training. Neem daarvoor contact op met m.o.zill@uu.nl

Data & Locatie

Bijeenkomst

Datum

BIjzonderheden

1

13 september 2024, 12.00-17.00

Inclusief lunch

2

20 september 2024, 13.00-17.00

 

3

27 september 2024, 13.00-17.00

 

4

4 oktober 2024, 13.00-17.00

 

5

11 oktober 2024, 13.00-17.00

 

6

25 oktober 2024, 13.00-18.00

Inclusief borrel

Course Coordinator:

Dr. Marielle Zill

Dr. Marielle Zill
 • Marielle Zill is Assistant Professor Societal Learning in the Human Geography and Spatial Planning department at Utrecht University. She is also the departmental Education for Professionals representative. Trained as an urban geographer, she has joined the Geography & Education research section in March 2023. As assistant professor of societal learning in human geography, her current research and teaching activities are focused on the science – society interface, the societal impact of human geographers and lifelong learning in human geography.

Universitair hoofddocent:

Dr. Ilse van Liempt

Dr. Ilse van Liempt
 • Ilse van Liempt is Sectiehoofd Stadsgeografie en Universitair Hoofddocent bij het departement Human Geography and Spatial Planning, onderzoeksleider van het UU-brede focusgebied Migration and Societal Change en coordinator van de onderzoeksmaster Global Urban Transformations. Het onderzoek van van Liempt richt zich op de politiek van migratie met de nadruk op burgerschap, thuisgevoelens en in/uitsluiting op alledaagse plekken in Europa.

Universitair docent:

Dr. Karin Geuijen

Dr. Karin Geuijen
 • Dr. Karin Geuijen is universitair docent aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap en expert op het gebied van Public Governance and Management.

Voor vragen over de cursus 'innovaties in opvang asielzoekers'

Onderwijs voor Professionals (Geowetenschappen)