Verantwoorde datapraktijken

  • Duur6 uur
  • StartmomentIn overleg
  • VoertaalNederlands
  • OnderwijsvormOp locatie
  • DiplomeringCertificaat

Verantwoord omgaan met technologische ontwikkelingen

Technologie en data veranderen alles om ons heen. Ook in het werk gaat het steeds vaker over de kansen en valkuilen die technologische ontwikkelingen en datagestuurde oplossingen met zich meebrengen.

Hoe kun je op een verantwoorde manier omgaan met deze ontwikkelingen? Hoe kun je meegaan met de tijd en gebruikmaken van innovatieve oplossingen, terwijl je wel de waarden waarborgt waar je als organisatie voor staat? Deze training neemt je mee in dit thema middels twee bijeenkomsten.

Doelgroep

Ambtenaren van gemeenten en ministeries, dan wel professionals uit het bedrijfsleven, die zich bezighouden met waarden en technologie, zoals functionarissen voor de gegevensbescherming (FG’s), data protection officers, privacy officers, kwartiermakers datagedreven sturing en innovatie-aanjagers.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • Ben je je bewust van hoe dataprojecten publieke waarden kunnen versterken of ondermijnen.
  • Kun je ethische knelpunten in dataprojecten herkennen en krijg je handvatten om deze te ondervangen.
  • Weet je hoe je een ethisch beraadslagingsproces kunt documenteren.
  • Kun je bijdragen aan het debat omtrent publieke waarden in datapraktijken.

Tijdsinvestering

2 x 3 uur + voorbereidingstijd

Opzet cursus

1. DEDA-workshop

Het onderzoeksprogramma Utrecht Data School (UDS) van de Universiteit Utrecht onderzoekt ‘big data’ in opdracht van bedrijven, non-profit organisaties en overheden. UDS heeft in 2016 de tool ‘De Ethische Data Assistent’ (DEDA) externe link ontwikkeld. Dit is een tool die door overheidsorganisaties gebruikt kan worden om een ethisch impact assessment te doen op een specifiek dataproject. De tool stimuleert ethische deliberatie en garandeert documentatie van het beslissingsproces. Het zorgt voor accountability rondom dataprojecten en het verhoogt bewustzijn over de kansen en valkuilen van (big) data, algoritmen en artificiële intelligentie (AI).

2. Webinar publieke waarden in datapraktijken

Na eerst hands-on te hebben ervaren hoe ethische knelpunten kunnen ontstaan en ondervangen kunnen worden tijdens de DEDA-workshop, ga je tijdens de volgende bijeenkomst dieper in op het overkoepelende debat over publieke waarden in datapraktijken.

Deze sessie start met een webinar waarin publieke waarden, datapraktijken en de urgentie van verantwoord datagedreven bestuur wordt geïntroduceerd. Het tweede gedeelte van het webinar richt zich op het voeren van een gestructureerde discussie over de behandelde onderwerpen. Dit gesprek wordt gevoerd aan de hand van aansprekende voorbeelden en stellingen. Inzichten uit de DEDA-workshop worden hierin meegenomen.

Data

Er zijn geen data bekend. Deze training wordt momenteel alleen incompany aangeboden. Neem hiervoor contact op met de coördinator (zie Contact).

Locatie

De cursus vindt plaats in Utrecht.

Cursuscoördinator en docent

Iris Muis

Iris Muis

Toelatingseisen

De cursus vereist geen specifieke vooropleiding, maar er wordt uitgegaan van hbo/wo werk- en denkniveau.

Incompany

Deze training wordt momenteel alleen incompany aangeboden. Neem hiervoor contact op met de coördinator (zie Contact).

Cursuscoördinator en docent

Iris Muis

Iris Muis

“De casus doorlopen was erg verhelderend en leidde tot een goed denkproces. Lekker concreet en praktisch. DEDA is een nuttig middel om met elkaar in gesprek te gaan.”

Een programmamanager databewustwording over de cursus