Proefdierkunde - basiscursus plus soortspecifieke cursus knaagdieren en konijn

 • LocatieUtrecht
 • Duur80 uur
 • Startmoment16 september 2024
 • VoertaalEngels
 • OnderwijsvormOnline, Op locatie
 • DiplomeringCertificaat
 • Prijs€2.150
 • ECTS4,5 EC

Proefdierkunde plus cursus knaagdieren en konijn

Deze basiscursus over proefdierkunde is geschikt voor onderzoekers die dierproeven gaan opzetten en uitvoeren. Deze cursus is onderdeel van de wettelijke eisen waaraan een onderzoeker die dierproeven wil opzetten en uitvoeren aan moet voldoen.

De cursus Proefdierkunde is voor onderzoekers die dierproeven gaan opzetten en uitvoeren (ex. Art. 9. Wet op de dierproeven of Wod).

Let op: voor het verkrijgen van een bevoegdheid heb je twee certificaten nodig: de basiscursus en een soortspecifieke cursus. In deze module volg je de basiscursus en de soortspecifieke cursus knaagdieren en konijn.

Dierproeven mogen alleen door experts worden opgezet en uitgevoerd. Daarbij moet de aantasting van het welzijn van het proefdier tot het absolute minimum worden teruggebracht. Dit vergt kennis, deskundigheid en een juiste attitude ten opzichte van proefdieren.

Waarom proefdierkunde bij de Universiteit Utrecht?

De Universiteit Utrecht verzorgt sinds 1986 de cursus Proefdierkunde. Daarmee is dit de langstlopende en meest gegeven cursus Proefdierkunde in Europa. De cursus is door de overheid erkend en sinds april 2019 FELASA geaccrediteerd (functie A+B wanneer de basiscursus, plus een soortspecifieke cursus is gevolgd).

De 3 V’s van de basiscursus proefdierkunde

In de cursus Proefdierkunde wordt ingegaan op onder andere de 3 V’s (vervanging, vermindering, verfijning), welke centraal staan bij het opzetten en uitvoeren van dierproeven. Ook wet- en regelgeving omtrent dierproeven, ethiek, dierenwelzijn, proefopzet en meer komen aan bod.

Bijzonderheden

 • Deze cursus wordt aangeboden in het Engels.
 • Omdat je tijdens de cursus met dieren werkt, is het verstandig om je te laten vaccineren tegen tetanus.
 • Voor medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde van de UU geldt een ander tarief, zie ‘Aanmelden’.
 • De studieduur bedraagt ca. 80 uur, verspreid over 2,5 week. Deelname aan alle onderdelen is verplicht.
 • De cursus gaat alleen door bij voldoende deelname.

Leerdoelen

De leerdoelen van deze cursus zijn volgens de EC richtlijn Education and Training Framework gerelateerd aan Directive EU/2010/63 (zie pagina’s 40-74 voor de leeruitkomsten). Kijk bij Programma voor meer informatie.

Doelgroep

De cursus Proefdierkunde is geschikt voor onderzoekers die dierproeven gaan opzetten en uitvoeren. Let op: de cursus is slechts een deel van de wettelijke eisen gesteld aan een ‘Artikel 9 functionaris’. Naast de certificaten van een erkende cursus Proefdierkunde (basiscursus plus soortspecifieke cursus) moet je wetenschappelijk (MSc niveau) opgeleid zijn in een lidstaat van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte in een richting die verband houdt met de te verrichten werkzaamheden.

Bevoegdheid

Om te laten toetsen of er aan de wettelijke eisen is voldaan en je bevoegd bent om dierproeven op te zetten en uit te voeren, kun je contact opnemen met de Instantie voor Dierenwelzijn van je vergunninghoudende instelling. Voor meer informatie over bevoegdheid en bekwaamheid bij dierproeven, kun je kijken op de website van het 3Rs Centre en de Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht.

Relevante links

 • Lees meer over de cursus Proefdierkunde en de wettelijke eisen die gesteld worden aan degenen die een dierexperiment opzetten en uitvoeren.
 • Op de website van het 3Rs-Centre ULS is een duidelijke uitleg geplaatst over de eisen die de Nederlandse overheid stelt aan de verschillende functies m.b.t. vereiste competenties en onderliggende opleidingen.
 • Meer informatie op Europees niveau is te vinden via op de ETPLAS-website (Education and Training Platform for Laboratory Animal Science).

Programma

De leerdoelen van deze cursus zijn volgens de EC richtlijn Education and Training Framework gerelateerd aan Directive EU/2010/63 (zie pagina’s 40-74 voor de leeruitkomsten).

De volgende modules worden behandeld:

Core modules:
1 National legislation
2 Ethics, animal welfare and the 3Rs (level 1)
3.1 Basic and appropriate biology - theory
4 Animal care, health and management
5 Recognition of pain, suffering and distress
6.1 Humane methods of killing - theory

Function specific modules:
3.2 Basic and appropriate biology – skills
7 Minimally invasive procedures without anaesthesia – theory
8 Minimally invasive procedures without anaesthesia – skills
9 Ethics, animal welfare and the 3Rs (level 2)
10 Design of procedures and projects (level 1)
11 Design of procedures and projects (level 2)

Task specific modules:
20 Anaesthesia for minor procedures
21 Advanced anaesthesia for surgical and prolonged procedures
22 Principles of surgery

Literatuur

De cursus maakt gebruik van het boek Handboek Proefdierkunde. Proefdieren, dierproeven, alternatieven en ethiek (5e druk). Uitgeverij Elsevier-Maarssen, 2009, L.F.M. van Zutphen, V. Baumans en F. Ohl (eds). ISBN 978 90 352 2981 5

De studiegids wordt op de eerste cursusdag beschikbaar gesteld aan geregistreerde deelnemers.

Cursusdata

16 september 2024 - 4 oktober 2024 (toets: 4 oktober 2024)

25 november 2024 – 12 december 2024 (toets: 12 december 2024)

Als een cursus vol is, kunt u zich via het inschrijfformulier aanmelden voor de wachtlijst.

Bij onvoldoende aanmeldingen kan een cursus geannuleerd worden.

Locatie: Faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht, Utrecht Science Park.

Aanmelden

Om je aan te melden voor deze cursus, vul je het inschrijfformulier in.

Stuur het ingevulde formulier, inclusief de benodigde bijlagen naar LAS@uu.nl

LET OP: ben je een UU-masterstudent of een medewerker van de faculteit Diergeneeskunde van de UU? Dan geldt een andere aanmeldingsprocedure, zie voor meer informatie het tabblad aanmelden.

Toelatingseisen

Deze cursus is toegankelijk voor onderzoekers en masterstudenten (in een biologische, biomedische of zoötechnische studierichting met voldoende kennis op het gebied van anatomie, fysiologie en biologische/biomedische vakken). De cursus heeft een verplichte entreetoets (zie hieronder).

Entreetoets

Om de cursus Proefdierkunde te kunnen volgen, is algemene kennis van biologische basisvakken vereist: anatomie/zoölogie en fysiologie. In de verplichte entreetoets wordt deze kennis getoetst. Je kunt je gelijktijdig voor zowel de entreetoets als de cursus Proefdierkunde inschrijven. Inschrijven voor de entreetoets kan via dit formulier. De entreetoets bevat multiple choice vragen en duurt 1 uur. Onderaan deze pagina kun je meer informatie downloaden ter voorbereiding op de entreetoets.

Aanmelden

Om je aan te melden voor deze cursus, vul je het inschrijfformulier in.

Stuur het ingevulde formulier, inclusief de benodigde bijlagen naar LAS@uu.nl

LET OP: ben je een UU-masterstudent of een medewerker van de faculteit Diergeneeskunde van de UU? Dan geldt een andere aanmeldingsprocedure, zie hieronder.

Masterstudenten UU

Masterstudenten Biomedical Sciences en Neuroscience and Cognition van de UU kunnen zich in overleg met hun administratie inschrijven via infobms@umcutrecht.nl door het aangepaste inschrijfformulier in te vullen (scroll naar beneden voor meer info en de inschrijfformulieren).

Masterstudenten Biological Sciences, Chemical Sciences, Pharmaceutical Sciences, Science and Business of Biosciences van de UU kunnen zich aanmelden in overleg met hun opleiding via science.gsls@uu.nl door het aangepaste inschrijfformulier in te vullen.

Medewerkers faculteit Diergeneeskunde (UU)

Er gelden aangepaste cursusprijzen voor medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde (UU):

 • Basiscursus en soort-specifieke cursus knaagdieren en konijn € 1.130
 • Basiscursus: € 985
 • Soort-specifieke cursus knaagdieren en konijn: € 400

Mail naar LAS@uu.nl voor meer info.

Certificaat

Je krijgt een certificaat als je het examen voor de entreetoets en het examen voor de basiscursus en/of soortspecifieke cursus met succes hebt afgerond. Voor het verkrijgen van een bevoegdheid heb je twee certificaten nodig: de basiscursus en een soortspecifieke cursus.

Oud-cursisten die hun certificaat zijn kwijtgeraakt kunnen voor €25 een nieuw certificaat aanvragen bij het secretariaat van de cursus Proefdierkunde.

Betalen en annuleren

Betalen

Nadat je je hebt aangemeld ontvang je een link naar onze webshop. Daar kun je het cursusgeld betalen via IDeal (voorkeur) of creditcard.

Ben je masterstudent van de Graduate School of Life Sciences van de Universiteit Utrecht dan sturen we de factuur voor het cursusgeld rechtstreeks naar de administratie van je masterprogramma.

Annuleren

 • Bij annulering 22 of meer dagen voor aanvang van de cursus worden geen kosten in rekening gebracht.
 • Bij annulering 7 tot 21 dagen voor aanvang van de cursus wordt 50% van de kosten in rekening gebracht.
 • Bij annulering binnen 7 dagen voor aanvang van de cursus of als je niet verschijnt wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.

De cursus Proefdierkunde - basiscursus plus soort-specifieke cursus knaagdieren en konijn wordt aangeboden door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens.

Secretariaat cursus Proefdierkunde

las@uu.nl