Mixed Classroom: Rechtvaardige Transitie

 • LocatieUtrecht
 • Duur5 bijeenkomsten
 • Startmoment15 november 2023
 • VoertaalEngels
 • OnderwijsvormOp locatie
 • PrijsVanaf € 0

Rechtvaardige Transitie

Dit jaar komt de Mixed Classroom in beweging voor een rechtvaardige transitie

Het bestrijden van energie-armoede, het tegengaan en compenseren van gezondheidsschade door vervuilende industrie, het beschermen van mensenrechten in internationale productieketens, ruim baan voor burgerparticipatie; de weg naar een duurzame toekomst staat bol van vragen en uitdagingen die te maken hebben met rechtvaardigheid. Inmiddels staat dit thema hoog op de politieke agenda en gebeurt er veel. Er is een overstijgend beleidsprogramma voor een rechtvaardig klimaatbeleid, steden werken aan visiedocumenten, platforms als de SER, de Nationale Klimaatraad en Stroomversnellers organiseren bijeenkomsten op het thema. Maar ondanks al deze activiteit dreigt het gevaar dat rechtvaardigheid in klimaatbeleid wordt gezien als ‘iets voor erbij’. Of dat het snel tractie verliest, bijvoorbeeld door een gebrek aan opvolging na een ‘webinar’ of ‘whitepaper’. In de Mixed Classroom onderzoeken we hoe rechtvaardigheid in het hart van klimaat- en energiebeleid kan komen en blijven. Hoe houden we een discussie op gang over een toekomst waarin de welvaart, gezondheid, en ruimte voor ontwikkeling van de één samen gaat met dat van de dichtbije en verre ander? Hoe om te gaan met de morele dilemma’s die we daarin onvermijdelijk tegenkomen en die besluiten te maken die echt verschil maken? Hoe kunnen we beleid maken dat zowel op ‘feiten’ als op ‘waarden’ berust? En: hoe zorgen we ervoor dat alle rechtvaardige klimaat- energie initiatieven – van buurtinitiatieven tot intellectuele discussies – in verbondenheid ‘een beweging’ vormen.

Kortom: dit jaar verkent de Mixed Classroom hoe een rechtvaardige transitie er uit kan zien en hoe we er kunnen komen. Meer in het bijzonder willen we kijken naar nieuwe samenwerkingsvormen tussen overheid en samenleving. Kern van de Mixed Classroom is het idee dat een rechtvaardige transitie wellicht het meest gediend is met de heruitvinding van de sociale beweging als organisatievorm. Wat gebeurt er als duurzaamheidspioniers, wetenschappers, ambtenaren en andere betrokkenen zichzelf gaan zien als onderdeel van een bredere rechtvaardigheidsbeweging? Sociale bewegingen – rijkelijk aanwezig in heden en verleden – verbinden een grote diversiteit aan actoren en initiatieven in een publieke zoektocht. Ze zijn radicaal in de bereidheid om buiten de gebaande kaders te denken, en oplossingsgericht. Ze ontwikkelen gezamenlijke actie-agenda’s. Ze zijn energiek, visionair, creatief en vaak humoristisch. Is dat niet precies wat we nodig hebben?

De Mixed Classroom is een prijswinnende vorm van onderwijs ontwikkeld door de Urban Futures Studio, een transdisciplinair onderzoeksinstituut aan de Faculteit Geowetenschappen van Universiteit Utrecht. Elk jaar brengt de Mixed Classroom beleidsmakers, studenten, en andere agents of change samen om met en van elkaar te leren over een actueel duurzaamheidsthema. Ons uitgangspunt hierbij: ‘we can only achieve a sustainable future if we make it imaginable’. Lees meer op www.uu.nl/ufs.

Doelgroep

Beleidsmedewerkers werkzaam bij de ministeries I&W, BZK en EZK met betrokkenheid bij het vraagstuk van rechtvaardige transitie. Tevens zijn er enkele plekken voor overige beleidsmedewerkers betrokken bij deze thematiek. Activisten, kunstenaars en lokale initiatiefnemers betrokken bij het thema rechtvaardige transitie. Twintig master studenten van Universiteit Utrecht.

Programma

 • Een co-creatie borrel, vijf mixed classroom bijeenkomsten en een eindevent.
 • Samen onderzoeken we verschillende perspectieven op rechtvaardige transitie en de rol die sociale bewegingen daarin kunnen spelen.
 • Met gerichte gastlezingen en interactieve werkvormen wordt je geïnspireerd om actief stil te staan bij het wat en hoe van rechtvaardigheid binnen je eigen werkveld én hierop te verbinden met de andere deelnemers.
 • Als collectieve leerervaring geven we samen met getalenteerde Master studenten vorm aan een vervolg op ‘The Just Energy Meet Up’ (zie https://vimeo.com/840360757), en daarmee aan een groeiende rechtvaardigheidsbeweging in de energietransitie.
 • De voertaal van het programma is Engels. Roept dit vragen/ twijfels over deelname op, neem dan gerust contact op om mogelijkheden te bespreken.

Data & Locatie

 • Op donderdag 26 oktober organiseren we van 16:30 – 18:30 een informele kennismakings- en co-creatie borrel.
 • Vijf ‘mixed classroom’ bijeenkomsten: woensdag middag 15 nov, 29 nov & 13 dec 2023, 10 jan & 17 jan 2024. Programma van 14:00 – 17:00. Aansluitend ruimte voor informele uitwisseling, een borrelhapje en een drankje.
 • Eindevenement: 24 januari 2024 van 14:00 – 18:00.
 • In de regel zijn bijeenkomsten in Utrecht, precieze locaties volgen.

Docent

Lisette van Beek MSc

Lisette van Beek MSc

Docent

Prof. dr. Maarten Hajer

Prof. dr. Maarten Hajer

Docent

Dr. Jesse Hoffman

Dr. Jesse Hoffman

Aanmelden

 • Kosten: € 0 (beleidsmedewerkers van de ministries l&W, BZK, EZK), € 750 (beleidsmedewerkers van andere organisaties), € 200 (activisten, kunstenaars en lokale initiatiefnemers betrokken bij het thema rechtvaardige transitie). Bij vragen over de kosten nodigen we je uit om mogelijkheden te bespreken.
 • Deadline voor aanmelding: 11 oktober
 • Aanmelden kan via de websitepagina van de cursus: https://forms.uu.nl/universiteitutrecht-geo/MixedClassroom

Bij vragen kunt u contact opnemen met de contactpersoon van de cursus Lisette van Beek.

Contactpersoon

Lisette van Beek MSc

Lisette van Beek MSc